Вратата към Ада

Мястото прилича на пещера, пълна с плътна мъгла

Вратата към Ада се намира не много далеч от нашата страна

– в южната ни съседка Турция! Археолозите са направили откритието по време на разкопки в руините на древния фригийски град Хиераполис, разположен в югозападна Турция.

Мястото прилича на пещера, пълна с плътна мъгла. За изненада на учените се оказало, че вртата се намира върху пещера, откъдето извирали водите, захранващи минералните извори на Памуккале – световноизвестна туристическа атракция, исвестна с белите си стъпаловидни тераси от травентин (скала от калциев карбонат). Там археолозите се натъкнали на останки от древногръцки храм с басейн, посветени на бог Плутон (Хадес) – повелителят на задгробния живот в митологията на Древен Рим и на съпругата му Коре (Перфесона). Древногръцкият историк Страбон описва мястото като пълно с „толкова изпарения и мъгла, че човек не може да вижда в него”. Овен това вратата към ада убивала всяко животно, дръзнало да премине през нея, разказва древногръцкия автор. Археолозите установили, че и до днес пещерата не е загубила смъртоносната си сила благодарение на опасно високите количества въглероден диоксид, излизащи от нея. Те били способни да убият малки животни, като птици, които прелитали наоколо, буквално за секунди. Работещият на това място до IV век сл Хр храм е бил важно място за поклонение. Учените смятат, че комплексът е бил място за поклонение, сравнимо с Делфийския оракул.

Пътниците, които спирали да пренощуват недалеч от пещерата, попадали под въздействието на отровните изпарения и виждали халюцинации, които смятали за пророчества. Но приближаването до самата пещера било позволено само на жреците. Каменните редици са разположени над пещерата срещу светилището на Плутон така, че пещерата се е оказвала скрита за пряко наблюдение. Зрителят е можел да види религиозни ритуали – например при пренасяне на бик в жертва на Плутон. Смята се , че религиозният комплекс е съществувал до IV век от н е и е бил унищожен от християните. Земетресенията са допринесли не само светилището , но и целият Хиераполис да се превърнат в руини. Сега археолозите правят 3D реконструкция на древния комплекс.

Back to top button