Добрия дух на алкохола

Личение с помощта на алкохол

Добрия дух на алкохола

Да не оставяме заспал добрия дух на алкохола.

Стане ли дума за алкохола, най-често е заклеймяван като лют враг на здравето. А не е така, стига питието да е качествено и да е в умерени количества.

Свързани статии

Виното подмладява

Червеното сухо вино отдавна е известно като добър антиоксидант, който неутрализира свободните радикали. Колкото по-интензивен е червеният му цвят, толкова повече антиоксиданти съдържа. То забавя процеса на стареене, както и образуването на холестеролови плаки, запушващи артериите.

Освен това прочиства кръвоносните съдове. С него рискът от сърдечни заболявания може да се ограничи от 25% до 40% според различни проучвания. Има и данни, че една стандартна чаша намалява риска от повторен инсулт при мъже, преживели леки мозъчни удари.

Вино
Вино

Защитният механизъм се дължи донякъде няа положителните ефекти на алкохола върху добрия (НDL) холестерол в кръвта. По-голямото количество на това вещество намалява риска от образуване на плаки, а оттам и вероятността за инфаркт. В същото време намалява лошият (LDL) холестерол – виновник за стесняването на артериите.

Най-добре е виното да се пие в обедните часове, но не докато ядем, нито на празен стомах. Идеалният вариант е чаша вино от 150 мл между първото и второто ястие. За разлика от червеното, бялото не притежава изразени полезни свойства.

„Твърдото гориво” разширява съдовете

Всъщност на сърдечното здраве влияят добре всички видове алкохолвино, бира, концентрати, стига да са в умерени количества. Водката и ракията са средства за пренасяне и по-бързо усвояване на полезните вещества от лекарствените растения в организма – не напразно спиртът е основен компонент на лечебните рецепти.

Ракия
Ракия

Твърдите питиета оказват съдоразширяващо действие. Но хипертониците, които си намират алиби в този начин на лечение, трябва да знаят, че след първата чаша водка или ракия – настъпва обратен ефект – бързо разширените съдове започват да се свиват.

Много хора смятат, че през зимата ракията и водката помагат на човек да се сгрее. Напротив, разширените от алкохола кръвоносни съдове увеличават топлоотделянето. Затова през зимата има много случаи на замръзнали на улицата алкохолици, както и измръзнали крайници на пишман планинари.

Бира за отслабване

Бирата се препоръчва при заболяване на бъбреците, както и за отделителната система като цяло. Дори при възпалителни полови инфекции наред с по-лек антибиотик понякога лекарите препоръчват да се пият и по 2-3 бири на ден, за да се изкарат по-бързо микробите от пикочния канал.

Бира за отслабване
Бира за отслабване

Колкото и невероятно да звучи (предвид несправедливия термин „бирено шкембе”) , в скромни дози пивото може да помогне в битката с излишните килограми. 13-годишно проучване с почти 20000 жени на средна възраст показало, че участничките, които пили по 3-4 чашки седмично, по-рядко натрупвали тлъстини, отколкото крайните въздържателки.

Освен това жените, които пият умерени количества бира, са склонни да ядат по-малко, особено сладкиши, е изводът от изследването.

Учените смятат, че при редовна, но скромна консумация метаболизмът се оптимизира, за разлика от поведението му при препиване. Изводите съвпадат с тези на други учени, а именно, че ускоряването на базовия метаболизъм с чашка алкохол компенсира незначително увеличение на калориите от питието.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Ракията наистина лекува
Алкохолизъм
Алкохолът и килограмите

Back to top button