Домашни шампоани

За здрава и красива коса

Домашни шампоани

Ако не искате да си посипвате косата с пепел или да използвате киселомлечни продукти, както са го правели в древността, опитайте следните рецепти за домашни шампоани.

Отдавна е известен методът за миене на косата с кокоши жълтък. При това той може да се смесва с различни компоненти: кисело мляко, мед, лимонов сок, масло и т н.

За сухи коси смесете 1 жълтък с 1 суп лъж зехтин, втрийте в главата и измийте. Проблемът е , че косите трудно се отмиват, но затова пък резултатът е великолепен.

Свързани статии

За мазни коси е подходяща горчицата: на 2 л вода добавете 1 суп лъж прах, размесете добре и измийте главата.

Натопете парче хляб в гореща вода до състояние на кашица, претрийте през сито до еднородно състояние, втрийте в главата и след това измийте добре.

Домашни шампоани
Домашни шампоани

Несъмнено натуралните средства са много полезни за кожата на главата, те укрепват косите и им дават сила. Но те имат и един съществен недостатък – б изглеждат немити.

Вторият им недостатък е, че бързо се развалят, затова трябва да се приготвят веднага преди приложение.

Можете да си направите и шампоан на сапунена основа, като принципът е подобен с приготвянето на сапун в домашни условия. Ще вие необходима сапунена основа, която можете да купите в магазин или в интернет, плюс 20% разтвор на сол (2 г сол на 10 мл вода).

Основата се нагрява до 30-35 градуса на водна баня, добавя се разтворът (не повече от десета част от теглото на основата). Сместта може да се обогати с екстрати от билки, растителни и етерични масла, течни витамини. Готовият шампоан се налива в подходящ съд.

Мненията за шампоаните, приготвени в домашни условия, са противоречиви. Вероятно крайният резултат зависи от качеството на съставките и състоянието на косата. Но във всеки случай си струва да се опита.

Back to top button