Иван Вазов – номиниран за Нобелова награда

Интересни факти за Иван Вазов, българският класик

20 септември 1916 г. – номинация за Нобелова награда 

Интересен факт: През 1916 г. Иван Вазов, българският класик,е бил предложен за Ножеловата награда за литература.

На 20 септември преди почти век професор Иван Шишманов издига кандидатурата на Вазов за Нобелова награда за литература. През 1895 г. „Под иготое преведен в Швеция и е бил много популярен там.

Иван Вазов - номиниран за Нобелова награда
Иван Вазов – номиниран за Нобелова награда

Преводач на шведски е д-р Алфред Йенсен. През 1912 г. той вече е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с мисията да се срещне с български учени и писатели.

В спомените си приятелят на писателя Иван Шишманов пише, че когато Йенсен бил в България, хората от кръга „Мисъл“ му говорили против Вазов. Вярва се, че това може да е оказало влияние върху крайното решение на комисията. Йенсен бил преводач и близък приятел на Пенчо Славейков. Поради тази причина шведът поискал да предложи Славейков за престижната награда, но смъртта на поета осуетила това намерение.

За съжаление, през 1917 г. наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция).

Досега у нас кандидатите за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз.

Вижте още и ⤵️
Интересни факти за мозъка
Интересни факти за смеха
Малко известни факти за числото 13

Back to top button