Интересни факти за мозъка

Дейността на мозъка

Интересни факти за мозъка

факти за мозъка
факти за мозъка
  • През деня използваме мозъка си около %5. Останалите 95% се контролират от подсъзнанието.

• Средно на брой имаме около 70 000 мисли прелитащи в главата ни за един ден.

•  Чрез медитация може да увеличите ефективността на мозъка си, а от там и коефицента на интелигентност. Медитацията също намалява стреса и подобрява способността за научаване на нови неща. Може да се разочаровате, но за резултат трябва постоянство.

•  67% от състава на мозъчната тъкан е мазнина – като изключим водата, която пък е 70% от целия мозък. Това мазно нещо е миелинът, изолиращата обвивка на всеки неврон. Яденето на мазна риба, зеленолистни зеленчуци, зехтин, авокадо, семена и ядки попълват нуждите на организма от мастни киселини за поправка на невроните. Недостигът на мастни киселини причиняват депресии и има пряка връзка със заболявания като “Паркинсон” и “Алцхаймер”.

Свързани статии

•  Слушането на музика създава нови връзки в мозъка и заздравява вече съществуващите. Музиката буквално променя структурата на мозъка ви.

•  Всяка секунда при нормална мозъчна дейност 25% от кръвта в тялото бива транспортирана до мозъка. При усилена умствена дейност нуждите за кислород и глюкоза нарастват драстично, като притокът на кръв към мозъка може да нарасне до 50%. Излиза че мисленето е по-трудоемко от физическите упражнения.

•  Друго изследване показва, че поради липсата на глюкоза в мозъка е по-трудно човек да откаже или да каже “не”. Това се дължи напсихическата умора. Следващият път, ако искате да сте по-твърди с някого, просто предварително изяжте един шоколад.

•  Големината на мозъка няма значение. За разлика от едно друго клише, нито едно изследване не потвърждава, че големият мозък е по-продуктивен. Напротив, по-малкият мозък е по-компактен и по-бърз – следователно по-ефективен.

•  Мозъкът няма рецепторни клетки, не чувства болка. Ако ви отворят главата, цял ден могат да си ръчкат в мозъка ви и нищо няма да почувствате. Обаче като се замисли човек, отварянето на скалпа може да е доста болезнен процес.

•  Колкото повече използвате една мисъл, толкова повече заздравявате физическите връзки отговорни за нея в мозъка. Ето защо мисли като “Голям загубеняк съм” не са добра идея. Още повече като се има предвид средния брой мисли на ден – 70 000.

•  Мислите са реални, те имат биологичен и физичен ефект върху тялото ви. Както мозъка реагира на физически стимули, така и мислите предизвикват съответната реакция в тялото. Това са двете страни на едно и също уравнение. Разбира се по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, тъй като вече сте заздравили тези връзки в мозъка.

Вижте още:
ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ ПОМАГАТ НА МОЗЪКА
Медитацията и ползите за нашето здраве
Няколко психологически съвета
Анхедонията по-често засяга жените

Back to top button