Лечебната мощ на лимонът

Въздействието и лечението с лимон на тялото ни

Лечебните свойства на лимона

Ако държим на формата си, трябва да започнем деня с един изцеден лимон в чаша топла вода и лъжица хубав мед.

Бъдете сигурни – организмът само ще ви бъде благодарен за това предложение.

Свързани статии
Лечебната мощ на лимонът - лимонов сок
Лечебната мощ на лимонът – лимонов сок

Причината за това е, че лимонът е един от най-благодатните за здравето ни продукти. Неговите възможности в това отношение са буквално фантастични!

Лимоните са истински магьосници и това се дължи на тяхната уникална комбинация от различни, много полезни съставки.

Сокът на лимона съдържа до 6 на сто лимонена киселина. В месестата част са скрити органични киселини (лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5 на сто), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуроновата киселина, сесквитерпени, хесперидин, иоцитрин, ериодиктиол. А в семената ще открием множество липиди и горчиви вещества, като например лимонин.

Лечебните свойства на лимона
Лечебните свойства на лимона

В лимона има най-вече витамин С – до 140 мл витамин С в 100 грама – който ни е особено важен за правилния обмен на веществата в организма.

Лимонът е наш защитник и активно участва в лечението на дихателните ни пътища, инфекциозни и кожни заболявания, полезен е и за укрепване на сърдечно съдовата, нервната, ендокринната система. Оказва благоприятно въздействие на целия ни опорно двигателен апарат.

Лимонът е изключително полезен и може да се използва за следното:

Ефективно противораково средство

Защото е способен да унищожава канцерогенни клетки. Особено ефикасен е при лечението на 12 вида рак, като рака на дебелото черво, на гърдата, простата, рака на белия дроб, панкреаса и др.

Добре е да знаем, че в кората на лимона се съдържа близо десет пъти повече витамини и биоактивни съединения, отколкото в самия сок. Затова тя препятства ръста на злокачествените тумори. Установено е, че при хора, които са яли лимонови кори е намалял сквамозния клетъчен рак в сравнение с хора, които само са пили сока.

Лечебната мощ на лимонът - лимонова кора
Лечебната мощ на лимонът – лимонова кора

Учените обясняват този ефект на лимоновите кори със съдържащото се в тях D-лимоново вещество, което е известен инхибитор ( вещество, което блокира физиологичен процес ) на рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво.

Чисти организма ни от отрови

Редовната (всекидневна) консумация на лимони очиства организма ни и оптимизира храносмилането ни. В него се съдържа елементът цитрин, които подобрява усвояването на витамин С и така извежда отровите от организма ни. Установено е, че неговата атомна структура съответства на тази на слюнката ни и стомашния сок.

Лимонът способства и за изработване на жлъчка в черния дроб. Има диуретично и бактерицидно действие и затова е незаменим помощник за премахване на калциеви камъни в пикочните пътища.

Притежава антибактериални и противовирусни свойства

От най-дълбока древност хората са използвали лимоните за изчистване на дихателните пътища, при астма, бронхит, ангина, грип. Ето една простичка, но ефективна рецепта при простудни заболявания и упорита кашлица. Смесете сока от ½ лимон с една супена лъжица мед и пийте всеки час. Лимонът действа отхрачващо, а медът смекчаващо.

Лечебната мощ на лимонът - рецепта с лимон и мед
Лечебната мощ на лимонът – рецепта с лимон и мед

Защитава ни от нитрати

Лимоновият сок е и сериозно дезинфекционно и антибактериално средство. Ако искате сигурност, че плодовете и зеленчуците са чисти, по-добре ги напръскайте с лимонов сок, след като сте ги измили.

Освен това лимонът унищожава токсините. Той е и мощно средство срещу стоматит (заболяване на устната кухина), паразити. Предпазва и от диабет, регулира кръвното налягане, ефикасен е при разширени вени, артрит, ревматизъм, атеросклероза. Справя се с главоболието – вдишването на мириса на лимонова кора например намалява стреса, безпокойството, депресията, умората.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Чудодейната сила на лимона в сезона на грипа
Чудодейните маски с лимон
Лимони и лук прочистват кръвта
Лимонът – мидийската ябълка
Лук и лимони предпазват от инфаркт и инсулт

Back to top button