Спрете грипа и кашлицата с лук

Как да се излекуваме с кромид лук?

Излекувайте се с кромид лук

Лукът притежава невероятни лечебни свойства. Доказано е, че лукът помага при различни заболявания, както и в козметиката.

Спрете грипа и кашлицата с лук
Спрете грипа и кашлицата с лук

Лечебните свойства на лука включват ролята им за значително облекчаване на редица заболявания, включително настинкаастма, бактериални инфекции, респираторни проблеми, ангина и кашлица. Лук също е известен, че отблъсква насекоми. С други думи, може да се каже, че лука е истински дар от природата, дори и да ни кара да плачем.

Свързани статии

Вероятно знаете, че луковиците притежават лечебна стойност от древни времена. Дори Световната здравна организация потвърждава, че те са от полза за хората с намален апетит и тези, които страдат от атеросклероза.

Лукът, който има научната класификация на Allium cepa, също съдържа редица антиоксидантни съединения, които са много ефективни при неутрализирането на свободните радикали в човешкото тяло. Те са били използвани хилядолетия от хора за медицински цели.

Лукът е бил един от основните растения в храната на хората за повече от 7000 години и през по-голямата част от времето те действително са били култивирани. Все още има диви видове в някои райони на Азия, но в по-голямата си част лукът е глобално отглеждано и култивирано растение.

Лукът съдържа хранителни вещества, минерали, витамини, включително наличието на сярни съединения и кверцетин в следите от етерични масла. Те съдържат и минерални компоненти като калций, магнезий, натрий, калий, селен и фосфор и те са добър източник на витамин С, витамин В6 и диетични фибри.

Ползите за здравето

При грипна епидемия

Профилактично се правят инхалации с прясно настърган лук. Вдишват се парите около 2 – 3 мин.

При кашлица

Люспите от 10 глави лук се варят в 700 мл вода около 15 мин. Отварата се прецежда и се пие топла – по 1 с л сутрин, обед и вечер в продължение на 1 седмица.

За орално здраве

Лукът често се използва за предотвратяване на гниене на зъбите и перорални инфекции. Дъвченето на суров лук в продължение на 2 до 3 минути може потенциално да убие всички микроби, присъстващи в оралната област и в околните места като гърлото и устните.

Засилване на имунната система

Фитохимикалите, присъстващи в значителни количества в лука, действат като стимулант за витамин С в организма. Ефикасността на витамин С и впоследствие на имунната ви система се засилва, когато ядете, тъй като тя презарежда вашата имунна система срещу токсини и различни чужди тела, които могат да доведат до заболяване.

При косопад

Обелват се 2 – 3 глави лук и се настъргват на ренде. Прецежда се и се изстисква през марля прибавя се ситно счукана стипца – да се получи каша. След измиване и подсушаване на косата тя се намазва с получената смес с тампони и се разресва. Увива се с хавлиена кърпа и се преспива така. На сутринта се измива с топла вода.

При анемия

Дори анемичните състояния могат да бъдат подобрени, като се консумира лук заедно с джаги и вода, защото това допринася за минералното съдържание на организма, особено желязото, което е съществена част от производството на нови червени кръвни клетки.

Лечение с кромид лук
Лечение с кромид лук

Лечение с кромид лук

За ушите

Ако страдате от болки в ушите, си сложете няколко капки сок от лук. Звукът на звънене в ухото може да бъде излекуван чрез нанасяне на сок от лук през парче памучна вата.

Избелваща маска

Смесват се равни части сок от лук и оцет. На лицето се поставя за 15 мин марля, напоена с тази смес. След това кожата се почиства с влажен тампон и се подсушава със сух.

Омекотява стомашните болки

Лукът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които дават облекчение за разстройство на стомаха и други свързани стомашни синдроми. Това се дължи на сапонините, които могат да се намерят в тях. Тези сапонини имат антиспазматични способности, които гарантират, че стомашните нарушения не продължават и че червата са здрави и гладко функциониращи.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Лук и лимони предпазват от инфаркт и инсулт
Лукът е лекарство и помощник в дома
Лукът и чесънът убиват паразитите в червата

Back to top button