Навици които водят до бедност

Как да се отървем от лошите навици

Навици които водят до бедност

Вие полагате големи усилия за да свържете семейния бюджет, но не успявате. Помислете за важни грешки, които всеки човек допуска и които ни водят към прогресивно обедняване.

Навици които водят до бедност
Навици които водят до бедност

Оплаквате се на ляво и на дясно

При всеки удобен случай не пропускате да оплачете на приятели, близки и познати за проблемите си с парите и невъзможността да се справите. Спрете да се оплаквате. Ако не го направите вместо съжаление, ще принудите хората около вас да се отдръпнат и да ви избягват. Никой не харесва постоянно оплакващи се и недоволни хора. Ако не ви харесва работата – намерете си нова, ако не ви харесва фигурата – започнете да спортувате, ако не ви стигат парите – ограничете се и започнете да работите нещо допълнително. Всичко е във ваши ръце, просо трябва да направите необходимите стъпки вместо да се постоянно да се оплаквате.

Свързани статии

Простирайте се според чергата си

Всеки човек получава толкова, колкото му е необходимо. Ако ви увеличат два пъти заплатата, отново няма да ви стигат парите. И четири пъти да ви я увеличат резултата ще бъде същия. Важно е обаче да се ограничавате до възможностите си. Не е необходимо да купувате маркови маратонки на децата си, ако не можете да си го позволите, само поради това, че са маркови и останалите деца имат такива.

Забравете принципа „Всичко или нищо“

Не бива да очаквате, че работата ви непременно трябва да бъде по специалността ви, да не е отговорна, да не ви ограничава във времето, а заплащането ви да бъде поне десет пъти над средната работна заплата. Потърсете работа по специалността си, но ако не намерите такава, съгласете с не токова перспективна и платена работа. Все пак и това е нещо, от което бихте могли да имате доходи. Междувременно търсете други варианти или се преквалифицирайте.

Не губете своето време и време на околните

Съсредоточете се върху онова с което се занимавате и се опитайте да елиминирате нещата с които си губите времето. Ако не можете да го направите, то записвайте на лист какво правите по минути и най-ясно ще проличи къде губите най-много време. По този начин можете да оптимизирате работния си процес и да постигнете по-добри резултати.

Мразите работата си
Мразите работата си

Мразите работата си

Ако работата  не ви носи удовлетворение, направете необходимото, за да я смените. Не си губете времето да се занимавате с нещо, което не ви харесва да вършите.

Не гледайте в паничката на съседа

Завистта е голямото зло, което сполетява всички ни. Опитайте се да не надничате в делата на колегите, съседите, приятелите. Е, да, съседа има кола, а вие не. Колегите почиват на Карибите, а вие не. Вместо да завиждате, постарайте се да разбере с какво те са по-добри от вас и се опитайте да промените това. Всъщност почивката на нашето Черноморие не е никак лоша алтернатива и още повече, че има много хора, които не могат да си позволят и това. Въпроса не е, че чашата е наполовина празна, а че е наполовина пълна.

Не мислете, че трябва да парадирате с парите си

Да парадирате с пари може и да ви доставя удоволствие, но определено потиска околните, освен ако не искат да се възползват от вас. Знайте че с пари не можете да си купите нито приятели, нито здраве, нито щастие.

Още полезни статии:
Парите са енергия
Ако искате да привлечете пари не слагайте тези неща в портфейла
Как да управляваме паричните потоци
Изхвърлете това от дома си – привлича бедност и смърт

Back to top button