Намалете мазнините и няма да качвате кръвното

Как диета трябва да спазваме?

Как да се храним 

Всеки трети българин страда от високо кръвно налягане. Разбира се, това състояние е по-характерно за хората над 60, но напоследък хипертоничните кризи мъчат и далеч по-млади хора.

Намалете мазнините и няма да качвате кръвното
Намалете мазнините и няма да качвате кръвното

Увеличеният прием на натрий и пониженият на калций създава идеални условия за вдигане на кръвното налягане. Затова, ако стойностите на кръвното ви се увеличават, първо променете храненето си, съветват лекарите.

Основната диета е с ниско съдържание на натрий и мазнини и избягването на определени храни като туршии и кисели краставички.

Свързани статии
  • Киселото зеле носи няколко ползи за здравето – освен, че засилва имунитета, то е богато и на витамин С и К, желязо и фибри, но в 1/2 чаша сок от кисело зеле има повече от 460 мг натрий, 19% от препоръчителния дневен прием.
  • Беконът е богат на витамини от група В, но е със супер високо съдържание на натрий – три парчета съдържат около 270 мг от него и 4,5 гр мазнини.
  • Млякото осигурява доста мазнини – 1 чаша пълномаслено мляко съдържа 8 гр мазнини. Ако страдате от високо кръвно налягане, опитайте да използвате от 2% и още по-добре обезмаслено.
  • Храни с високо съдържание на натрий са бананите, подправки  без съдържание на сол, картофи, прясна риба, боб, спанак и ленено семе.
  • Трябва да сте наясно, че алкохолът е един от главните виновници за трайно повишаване на кръвното. Спиртните напитки вдигат стойностите до нездравословни нива.

Вижте още и ⤵️
Локално отстраняване на мазнините в тялото
Нещата, които не бива да правите, ако сте с високо кръвно
Високо кръвно налягане (хипертония)

Back to top button