Научете триковете на различните туристически дестинации

Как да се предпазим от измамници по време на екскурзия?

Предпазете се от имзманици по време на екскурзия

Когато изберем дестинация, която искаме да посетим веднага започваме да набелязваме забележителностите, които искаме да видим. Правиме си планове относно местата, които трябва да посетим, къде да хапне традиционно вкусна храна, но не мислим за начините, по които мамят нас туристите.

Във всяка държава има измамници, които знаят как да измъкнат парите на туристите. Ние ще ви обясним повече за триковете, които различните държави изпозлват. Например, в Егимет не бива да давате отговор на въпроса „Къде отивате?“ и много други неща от които да се пазите.

Танцуващи анимационни герои от хартия

Можете да ги откриете в: Италия, Полша, Румъния и Испания.

Докато се разхождате по улиците на тези държави, е много вероятно да видите човек с музикална колонка и хартиени анимационни човечета, които танцуват отстрани. На пръв поглед изглежда наистина интригуващо. Най-вероятно ще привлече вниманието ви и ще спрете да погледате. Голяма грешка.

Тези анимационни фигури обикновено се продават за 2 евро, като продавачът ви убеждава, че танцуват под въздействие на звуковата вълна от колонката. В действителност обаче си купувате обикновени хартийки за тези пари. Истината е, че към всяка фигурка има закрепена тънка, почти невидима нишка – така измамникът ги контролира.

Местна валута

Можете да ги откриете в:  В Египет, Чехия и Италия.

Преди да посетите дадена държава, е необходимо да се запознаете с местната й валута. Важно е да знаете каква валута се използва в момента и каква вече не се използва на територията на страната. Например в Италия могат да ви върнат ресто лири вместо евро центове. Трябва да знаете обаче, че лирата е официално заменена с еврото от 1 януари 2002 г.

В Чехия пък може да ви върнат български левове вместо чешки крони.

Друг търговски трик е, че търговците често не пишат валутата до обявената цена на стоката. По този начин преценяват на момента и според купувача каква валута да му кажат. Винаги питайте в каква валута е обявената цена, за да не заплатите десеторно повече някоя стока.

Гривни на приятелството

 Можете да ги откриете в: В Гърция, Испания, Франция и Италия.

Тук измамниците разчитат на вашето изумление, внимателно следят доколко сте възхитени от средата, която ви заобикаля, дали разглеждате всичко с широко ококорени очи и почти паднало чене от възторг. Ако сте от тези туристи, спукана ви е работата.

Измамниците със сигурност ще се приближат към вас и без да ви попитат, директно ще завържат гривна на приятелството на ръката ви. След това, разбира се, ще поискат пари. В този случай е най-добре да се престорите, че не разбирате какво искат от вас, да свалите гривната и да отминете.

Най-често измамниците са деца, защото по-лесно могат да измъкнат пари от „жертвите“ си. Обикновено искат малка сума пари, но изобщо не се радвайте, защото тези деца зорко следят къде точно държите портфейла си и ще трябва да сте нащрек дълго време след като сте се разделили.

Ако сте попадали в подобна ситурация, моля споделете ни за нея. 

Вижте още и ⤵️
Болест на пътуването – кинетоза
Държавата за почивка според зодията
Как да почиваме пълноценно

Back to top button