Опал

Опал - всичко за този камък

Кристал Опал

Опал – камък на любовта, вярата и състраданието

Опалите са хидрогели на силициевия диоксид, т.е., аморфен кварц, който съдържа от 6 до 10% вода. Съществуват над сто разновидности на този минерал с разнообразие от нюанси, които се дължат на примесите от желязо, манган, никел и други елементи.

Свързани статии

В зависимост от цвета си някои опали, имат свои собствени имена: хиалит – прозрачен, безцветен опал; бял опал – светъл, прозрачен с опалесценция в светлосини тонове;

черен опал – черно, тъмно лилаво, синьо, зелено, бордо с опалесценция, най-вече от червен цвят;

арлекин – с полихромна мозаечна рисунъчна опалесценция на червен, син, жълт или зелен цвят;

огнен опал – жълт, червен, с огнена опалесценция; царски (кралски) опал – централната част е с тъмно червен или бронзов цвят заобиколена от яркозелен кант;

джиразол – син или бял с опалесценция в червени тонове; лехос-опал (опал- лекозос)- зелен с игриви дълбоки зелени тонове и карминов цвят;

майчин опал (матричен) – тънки ивици опал във вместващата скала.

Кристал Опал
Кристал Опал

Чакри с които е свързан кристала

влияе на всички чакри, в зависимост от цвета на камъка.

История на кристала

Името на минерала идва от санскритската дума „упала“ – „скъпоценен камък

Най-ценени са така наречените благородни опали с преливащи се цветове на дъгата на повърхността. Свойствата на тези камъни може да се загубят при загуба на вода или при контакт с мазнини и масла.

Благородните опали обикновено не се режат. Оформят се като кабошони и се вмъкват в пръстени и висулки, брошки и обеци.

Лечебни свойства на кристала

Индусите вярвали, че опалите помагат на децата да растат. Смятало се, че опала губи своя блясък, като знак за заболяване на собственика.

Това се свързва с неговия състав и чувствителност, затова опалът трябва да се пази от резки промени в температурата, от контакт с мазнини, козметика, трябва периодично да се пуска във вода или увива във влажна кърпа.

В средновековните работи по медицина при описанието на лечебните свойства на опала се казва, че той успокоява нервите, помага при сърдечно-съдови заболявания, меланхолия, припадъци, пази от бурни страсти, раздразнения, възстановява зрителната острота и блясъка в очите.

Съвременните литотерапевти смятат, че опалите влияят благотворно върху нервната система, хипофизната жлеза, епифизата и го използват за лечение на сърце, нерви и тези жлези. Смята се, че опалът балансира всички функции на организма, предпазва от инфекциозни заболявания, повишава потентността.

Магически свойства на кристала

Опалите изострят интуицията и помагат за вдъхновението. На Изток, особено в Индия, опалите отдавна се смятат за камъни на любовта, вярата и състраданието. Със своите играещи светлини на повърхността, просветляват ума, прогонват мрачните мисли и страхове, стимулират комуникацията между хората и приятелските отношения.

Опалите дават сила на ясновидство, разкриват дара на пророчеството, помагат за предсказване на бъдещето. Индийските магове използват опала в много магически ритуали.↵В Европа, опалът е символ на доверие, щастие, надежда, нежна любов, чисти помисли и съчувствие.↵Опалът носи щастие, прогонва депресията и предпазва собственика си от болести. Опалът като талисман предопределя успех във всички начинания.

Талисмани

Ако го изберете за амулет, ще ви дари семейно щастие, доверие и спокойствие в отношенията.

Елемент на кристала

Всички

Чакри свързани с кристала

Опалът въздейства на всички чакри, в зависимост от цвета.

Как да съхраняваме опал

Грижa за камъка: противопоказно за опала е да се държи дълго време на слънце – така се дехидратира, губи иридесценция, става млечнобял.

Да бъде защитен от резки промени в температурата, които могат да причинят пукнатини, дължащи се на голямото количество влага, съдържаща се в опала.

Опалът трябва да се пази от удар и от въздействие с абразивни материали. Да се почиства само в сапунена вода, ултразвука и паровата обработка за него не са позволени.

Кристала е подходящ за следните зодии

Рак, Везни, Риби и Скорпион

Не пропускайте да видите и ⤵️
Ахат
Диамант (елмаз, брилянт)
Скъпоценните камъни и зодиите

Back to top button