Откъде извират емоциите

Как емоциите влияят на нашето здраве

 

Мозъкът е на етажи – командва най-горният

Древните мъдреци сравняват съзнанието на здравия човек с чистата, огледална и спокойна повърхност на планинско езеро. И както водата на езерото отразява околния пейзаж до най-дребната подробност, така и съзнанието на здравия човек може да отразява реалността. От това можем да се досетим каква е връзката на здравето с познавателните способности.

Откъде извират емоциите
Откъде извират емоциите

Най-лек полъх на вятъра обаче е достатъчен, за да раздвижи водната повърхност и да размаже точната картина на света. Това става и във съзнанието и при най-слабото емоционално вълнение.

Свързани статии

Емоцията е физиологична последица от мисъл, дълбоко вкоренена идея, вярване, пристрастие или разбиране. С други думи, емоциите не се случват в съзнанието, но то го причинява. Те са телесният отговор на мислите и убежденията.

Според китайската медицина едни органи във тялото са чувствителни към един вид емоции, а други реагират болезнено на друг вид. Това става, защото емоцията резонира с енергийното поле на органа. Щом бликне, тя разбърква енергийния му баланс.

Първи във списъка на болестотворните емоции е страхът (разрушителен за бъбреците), тъгата (поразява белите дробове), гневът (удря черния дроб), еуфорията, т е силното вълнение (дори да е радостно, тое пагубно за сърцето) и неспирният “поток на съзнанието” (изважда от равновесие далака). Това е малка част от списъка във един от най-древните запазени тестове – “Медицинска книга на Жълтия император”. Той е систематично допълван в продължение на повече от 2000 години.

Откъде извират емоциите - страх
Откъде извират емоциите – страх

Петте емоции от книгата на Жълтия император са се сдобили с печалната слава на много сериозни врагове на здравето, защото са списък за стотици болести. Ако сте запознати с китайската здравна концепция, ще забележите, че тези емоции са свързани с 5-те ни органа, пилоните на здравето. Пораженията във тях се предават на ян органите, с които са втендем. Те са стомах, черва, жлъчка и пикочен мехур.

Всеки епизод от живота, във който изпитваме някое от посочените чувства, оставя разрушителна следа във тия ин и ян органи. Сумарният ефект от множество такива преживявания е физическа промяна, която се отразява във слабост или неработоспособност на засегнатите органи и системи. При всеки човек болестта може да е различна, но тя неизменно включва някои от тези органи.

Така че, ако искаме да се доберем до края на причинно-следствената верига на нашите болести, трябва да се взрем в съзнанието си. Там се пали първата искра на огъня, който изпепелява органите и обърква хармонията помежду им.

Съзнанието има етажи и етажът на мисълта стои най-високо от етажа на чувствата. Това е така, защото онази част от мозъка, която праща команди на емоционален отговор към цялото тяло, е най-древна. Тя би трябвало да е под контрола на следващия, еволюционно по-висок етаж – етажа на идеите, творчеството и комплексното мислене.

Еволюционният закон повелява всеки по-горен етаж на мозъка да координира и да възлага нивото на мислене на етажите под него. Ако това не стане, долните етажи изкачат нагоре и започват те да контролират човека.

Когато хората се оплакват, че не могат да се отърват от някое натрапчиво настроение, например хронична меланхолия, за китайския лечител няма съмнение, че хармонията между мозъчните етажи и законът на йерархичното им подчинение са нарушени.

Означава ли това, че трябва да живеем без емоции? И можем ли?

Много хора искрено се плашат, като си представят такъв живот. Той им изглежда безцветен и монотонен. Всъщност инстинктивните емоции са реакции, навици.

Свикнали сме със своите схеми на мислене, дори сме пристрастени към тях и щом нещо не върви според представите ни, избухваме. Ако имаме намерение обаче да опазим здравето си, ще трябва първо да прегледаме какво се върти в главите ни. Оттам протича токът на всяка емоция.

Според психолозите над 70% от емоциите на днешните хора са негативни.

Откъде извират емоциите - негативни емоции
Откъде извират емоциите – негативни емоции

Те са и една от най-честите причини за хаоса във чи полето на човека. Енергийният хаос води до поражения в чи на органите и системите на тялото. Тази връзка обаче е невидима, ако не познаваме законите на чи. Без това познание трудно ще разберем защо строго индивидуалните ментални схеми ни разболяват от различни болести и как едни и същи емоции са във основата им.

Ако дадена ментална схема не води до усъвършенстване на човешкия вид, биологичната еволюция няма да и даде приоритет.

Болестите, които се ширят сред хората, са еволюционният лост на природата за смяна на мисленето и житейските приоритети. Готовите за такава промяна имат повече шансове да оцелеят, т е да оздравеят, отколкото тези,които не помръдват от позицията си.

Вижте още и ⤵️
Интересни факти за мозъка

Back to top button