Парфюм за лятото

Вашия летен аромат

Парфюм за лятото какъв да изберем

Какво е специалното в летните аромати? Защо имаме нужда от по-различен парфюм през лятото? Те са специално създадени за топлия сезон и в повечето случаи не съдържат алкохол. Летните аромати са по-леки от зимните.

Поради тази причина най-популярните марки парфюми лансират различни варсии на своите аромати – съобразени с различните сезони. Когато си купувате парфюм, това което трябва да изберете, не е най-новия дизайнерски флакон на изгодна цена, а неповторимия аромат, който е подходящ именно за вас.

Свързани статии

Факт е , че видовете парфюми са толкова много. Може лесно да се почувстваш изгубен с толкова много нови аромати, които се внасят на световния пазар всяка година.

Парфюмерията днес е огромна индустрия, която предлага безброй разнообразни аромати: на лятна градина, източни подправки, борова гора, цитросови плантации и т н.

За да се ориентирате в този „свят от аромати” и да направите правилния избор, вие трябва да прецените дали избрания от вас парфюм съвпада с вашата самоличност, възприемането ви на света и доминиращото ви настроение. Всеки един от ароматите притежават някои характеристики, които позволяват тяхната категоризация.

Парфюм
Парфюм

Как да изпробваме уханието?

Ароматите се разгръщат различно върху всяка кожа. Те се променят според типа й, тъй като епидермисът има свойството да изменя характеристиките на парфюма.

За да разберем дали едно ухание е за нас или не, трябва да го нанесем върху пулсовите точки: шията, китката, след което да изчакаме половин час. Едва тогава ше усетим истинския аромат, букета от ухания, които са се разгърнали върху кожата ни след контакта му с нея.

Не се препоръчва да изпробваме парфюма върху дланта или опаката й част, както и късно вачер, когато денят е оставил отпечатъка от множество и различни миризми. Също така не бива да пръскаме аромата върху бижута или метал.

Парфюмът не обича светлината, температурните промени, топлината… Искаме ли да го съхраним възможно най-дълго, трябва да го пазим и от влагата – най-добре в оригиналната му опаковка.

Правилно съхраняваният парфюм издържа от 2 до 5 години. Ако вече сме започнали да го използваме , не бива да допускаме в него да влиза въздух. Цветът на уханието може да се измени с времето, но това не означава, че то не е годно за употреба или че е загубило аромата си.

Летните аромати са по-леки и по-свежи. Препоръчително е парфюмът да се пръска директно върху кожата, а не върху дрехите, защото има опасност от оставане на петно. Повечето летни парфюми са на основата на цитросовите нотки, които освежават кожата, или флорални композиции, които ухаят на току-що разцъфнали цветя.

Към коя парфюмна група спада вашият аромат? В парфюмерията има пет оновни типа – шипрови, дървесни, цитросови, ориенталски и цветни.

Шипрови аромати

Те са най-малката все още, но и най-уникалната група парфюми. Незабравими композиции на дъбов мъх, билки и природни аромати на пачули, етерични масла от бергамот, кедрово масло и редица други съставки се включват в семейство Шипрови. Шипровият основен акорд се комбинира успешно с цветни нотки като жасмин, роза, момина сълза. Името идва от първата група на аромати на парфюмите: Сhypre Соtу.

Дървесни аромати – скрития чар на елегантността

Топли и богати нотки на сандалово дърво и пачули, но и изискан вкус на кедър и ветивер, съчетан с флорални аромати, прави елегантен и изтънчен парфюм от тази група. Дървесните аромати са подходящи за мъже, но те понякога присъстват и в дамския парфюм.

Това е групата, в която някоя от съставките – сандалово дърво – са били използвани за парфюми оше в древността. Семейството на дървесните аромати е разделено на три подгрупи: цветни, плодови и съдържащи пачули.

Цитрусови аромати

Тези, които отдават предпочитание към цитросовите аромати, се отличават с много добра организираност. Залог за личния успех те считат твърдата дисциплина , тичната стратегия, проверената тактика.

Истински перфекционисти, те обичат да планират всичко до най-дребните детайли. Групата на цитрусовите плодове – пресни и сочни: нар, лимон, портокал и бергамот. Тази група от аромати са създадени предимно за мъжете, като в момента се смята за универсална група.

Парфюмът създаден на основата на цитросовите композиции носи свежест и лекота и затова е подходящ за летния сезон. В зависимост от състава на парфюма семейството на цитросовите аромати е разделено на четири подгрупи: лимон, мандарина, портокал и бергамот.

Ориенталски аромати

Любителите на източни аромати разбират от изкуство, ценят уединението, верни са на традициите. Сред тях често се срещат личности, увлечени по колекциониране на антики.

В тълпата може да се разпознаят по-ефектната външност, крещящите аксесоари. Сладките източни есенции: ванилия, смола, кехлибар, сандал, са вечерни, гъсти и дръзки аромати, които са подходящи за силни жени.

Парфюмът е чувствен и съблазнителен с топли и екзотични нотки, предназначени предимно за жени. Това са силни парфюми, чиято дълбочина идва от упойващата миризма на мускуса, ванилията и скъпоценната дървесина, съчетани подходящо с екзотични цветя или подправки тази група често се нарича амбра.

Нотката на сладка ванилия, пикантен аромат на канела, на плодове и пикантния привкус на кардамон – класическа композиция и свж аромат. Групата включва три подгрупи: ориенталско-цветни, пикантни и амбра.

Подсилена с канела, индийско орехче или карамфил, ориенталската основа води до групата на непогрешимо оригиналните и специфични ориенталско-подправкови парфюми като Opium на Yves Sait Laurent, вечния Сосо на Сhanel и Kingdom – Aleхander Mс Queen.

Ванилията и класическата амбра подчертават и акцентират оригиналните ориенталски миризми. Сред ориенталско- ванилените аромати са Allure-Canel, Нуpnotic Poison-Dior.

Аромат
Аромат

Цветни аромати

Ако използвате аромати от тази група, то вие сте приятен за общуване човек. Надежден приятел и верен другар, макар че близките ви приятели не са чак толкова много. Вие изпитвате страст към красивите вещи, орогиналния декор и непременно колекционирате нещо.

Където и да се намирате, внасяте собствена нотка и даже към изпълнението на ежедневните си работни задачи се стремите да намерите необичаен подход. Пред шумните партита предпочитате уютната домашна атмосфера, която благодарение на вашия творчески подход никога не е еднообразна.

Най-често използвани са следните подгрупи:

Папратови

Свежите нотки на лавандулата, бергамота и дъбовия мъх способстват за създаването на необикновено чувствени, едва уловими аромати. 

Това са прохладните и деликатни аромати на млади листа, покрити с утринна роса, които са незаменими в горещото време. Освен това идеално се съчетават със светлите дрехи. Това семейство включва в себе си лавандулата, розмарина, хвойната, зюмбюла.

Морски

Ароматите от това семейство са изцяло синтетични. Те носят прохладата на морето, утринния бриз, ситните пръски на разбиващите се вълни и създават усещането за свежест, дори в най-горещия летен ден.

Аромати на подправки

Съчетанията на канела, кардамон и карамфил могат да създадат образа на прелъстителката, която винаги постига целта си. Тези аромати са гъсти и наситени и затова са подходящи за вечерни събития.

Амброви (от благовонни масла)

Те съдържат меките деликатни миризми на лавандулата, ванилията и лаудана и тъй като се смятат за най-чистите натурални есенции, те са подходящи за всекидневна употреба.

Аромат на кожа

Ароматите от тази група пресъздават естествената миризма на кожа, цигарен дим, запалено дърво и са предназначени за мъже. Парфюмите съдържат и аромати на хвойна, бреза, смола и ефирни масла с неутрална миризма. Те се използват и за производството на дезодоранти, одеколони, гелове за бръснене и други.

Back to top button