Популярни, но безполезни съвети

Как можем да имаме щастие и хармония в отношенията?

Мъдрости за хармония в отношенията

Според околните, за да има щастие и хармония в отношенията, е достатъчно редовно да разговаряте с партньора, да правите компромиси и да прощавате грешките. Уви, тези и други “мъдрости“ не винаги работят. Ето защо…

Мъдрости за хармония в отношенията
Мъдрости за хармония в отношенията

Ако отношенията ви не вървят, прекратете ги

Благодарение на приказките за принцове и принцеси, с които е възпитана по-голямата част от поколението 30+, мнозина имат следната представа за отношенията: “Срещнали се, оженили се и живели дълго и щастливо. Край.“ Затова още на етапа на напасването, когато възникват първите усложнения, много хора разсъждават по следния начин: нямаше да ни се наложи да обясняваме каквото и да било, ако действително бяхме двете половинки на едно цяло. 

Свързани статии

Уви, хората не са половинки, а отделни цялостни личности, със свой бекграунд. И така или иначе, ще им се наложи да създават отношения. Въпросът е само колко дълго и трудно ще го правят и нямали усложненията да преобладават над хубавите и приятни моменти между вас.

В интернет не можеш да си намериш читав партньор

Днес може да се намери партньор не само в сайтовете за запознанства и в приложенията, но и в социалните мрежи, на тематичните форуми, в групите по интереси и т н.

Средностатистическият съвременник взаимодейства със смартфона си около 90 пъти на ден. За сравнение, колко често се разхождате в парка, посещавате изложби, клубове и други места, където можете да се запознаете със симпатични и интересни хора? Именно! Където прекарваме повече време, там се и запознаваме. Плюс това в интернет изборът е несравнимо по-богат.

Не заспивайте, без да се помирите

Хората, които се обичат се карат. Случва се. Най-често това става у дома – вечер и в почивните дни. Скарали сте се например около 21,00 часа, след вечеря и скоро е време за сън. Но обидата не ви е преминала и не ви се иска да се сдобрявате. Тук е полезно да си припомним друга аксиома – за утрото, което е по-мъдро от вечерта. Има вероятност през нощта не само да се уталожат негативните чувства, но и да промените мнението си по конфликтния въпрос.

За да решите проблема, просто поговорете

Иска ни се да погледнем този съветник в очите и да го попитаме: “А преди това според теб сме мълчали като риби в ледарник?”. Естествено е партньорите да разговарят. Наистина, далеч не всички умеят да го правят конструктивно.

Не при всяка двойка са налице необходимата доза искреност и честност, благодарение на които стават възможни такива разговори. Затова най-често се получава още един конфликт.

Тайната е не да разговаряме както и да е, а ба се научим да разговаряме с уважение и продуктивно. Има голяма вероятност, щом усвоим това, повечето проблеми да отпаднат от само себе си. 

Избери партньор, който споделя увлеченията ти

Колко е прекрасно, че той също обича да прави къщички за кукли от подръчни материали или също като теб обожава с приятели да участва в мотокрос в пресечена местност! Но когато заживеете заедно, ще се окаже, че са много по-важни възгледите ви за това колко често трябва да се чисти у дома.

Ако любовта си е отишла, трябва да се разделите

С “любовта“ често се бърка страстният период на влюбеност, когато вместо вас всичко вършат хормоните. Когато “аз съм ти, а ти си аз“. Етапът на сливане отминава, страстите утихват и ви се струва, че сте се отчуждили. Но всъщност идва времето на много по-спокойни и зрели чувства. Обречен е да се скита от един взрив от емоции към друг онзи, който искрено вярва, че именно това е любовта.

Противоположностите се привличат

Да, но все пак трябва да има нещо общо. Пълните противоположности най-често се отблъскват, защото за приемането на новото са необходими усилия. А едва ли някой ще пожелае да излезе срещу собствените си убеждения, за да открие своята половинка.

Времето лекува

Кажете го на жена, чийто любим съпруг след 20 г брак я е напуснал заради любовницата си. Разбира се преувеличаваме, но това, което действително лекува, са мъдрият съвет, професионалната помощ на психолога или старателно приготвеното и сервирано добре изстудено отмъщение.

Хората се променят

Да, променят се, дори някога повече, отколкото би ни се искало. Но ако още на етапа на запознанството разберете, че между вас има критично малки общи неща или че потенциалният ви партньор демонстрира принципно не приемливо за вас поведение, най-добре е да не започвате изобщо.

Ако мъжът не плаща на първата среща, значи е циция

Глупаво е да се правят такива изводи във века на феминизацията. Особено ако става дума за среща “на сляпо“ и се виждате за първи път. Макар, че да се изрази желание всеки да поеме своята част от сметката, е израз на елементарно възпитание. Така никой на никого нищо не е длъжен.

Търсете компромис

Но малцина се замислят, че компромисът е като преварена овесена каша на закуска: има полза, но няма удоволствие. Компромисът е когато никой не получава това, което го радва и вдъхновява – нито риба, нито месо. Струва си да се търси не компромис между два варианта, а трети, който да устройва и двамата. Или просто понякога да си отстъпват един на друг. 

Намери си партньор за секс

От въздържание все още никой не е умрял. Докато връзката без вътрешно съгласие и желание може за дълго да убие желанието.

Ако ти изневери, напусни/разведи се

Понякога (не винаги) изневярата е последният и отчаян вик на един от партньорите: “Нещата не вървят, обърни ми внимание!“. Изневярата се случва, когато отношенията в двойката се объркат. Ако те са ви скъпи, може би има смисъл да потърсите причините, довели до тази болезнена ситуация.

Общ бюджет

Общият бюджет не е единственият начин да се контролира финансовото състояние на семейството. Просто си изберете най-удобния за вас вариант, дори и ако той е да си делите всичко.

Вижте още и ⤵️
Как зодиите разрушават отношенията си
СЪВЕТИ ЗА ЩАСТИЕ В ЛЮБОВТА
6 Съвета за самотни жени

Back to top button