Прилошава ви по време на път ? Ето какво не бива да правите!

Как да не ни става лошо по време на път

Пътуването и кинетозата

Не само децата, но и много възрастни не се чувстват комфортно по време на път. Причината е състоянието кинетоза, което освен че създава неудобство, понякога е и доста неприятно, дори болезнено. Но съществуват методи, които могат да облекчат или предотвратят прилошаването. 

Какво представлява?

Медицинското наименование на разстройството, известно още като болест/ непоносимост при пътуване е кинетоза. Причина за кинетозата са разнопосочните и натоварващи сигнали, които постъпват в мозъка от очите, от рецепторите за движение във вътрешното ухо и от ставите, мускулите и сухожилията, където също има рецептори за движение и положение на тялото в пространството. 

Свързани статии
Пътуването и кинетозата
Пътуването и кинетозата

Какво точно се случва?

Вестибуларният апарат / орган на равновесието, който се намира във вътрешното ухо / подава сигнали за изменение на положението на тялото. Очите също регистрират промяната в обстановката. Но рецепторите, които са в мускулите, ставите и сухожилията, отчитат че тялото е в покой, защото реално човек седи в превозното средство. Именно това е причината за объркването на мозъка. 

При по-лабилна нервна система и нарушения във вестибуларния апарат, както и при хората страдащи от мигрена, това объркване се възприема доста по-остро и от там прилошаването е вече не просто дискомфорт, а сериозен проблем. Най-тежки за възприемане са вертикалните движения, каквито има обикновено при пътуване с кораб, ферибот, яхта или лодка.

Симтоми:

Те могат да имат различен характер на проява, но в повечето случаи става дума за наличието на едно или повече от следните състояния: гадене, повръщане, световъртеж, пребледняване (а в някои случаи силно зачервяване на лицето), обилно и внезапно изпотяване (със студена пот), общо неразположение, невъзможност за запазване на равновесието дори и седнало положение.

По принцип кинетозата има скрита и изявена форма. При изразената форма се усещат всички гореизброени симптоми, а така също повишаване на слюноотделяне, ускорен пулс и разтреперване.

При скритата форма се чувства тежест в главата, слабост, сухота в устата, понижена активност, вялост.

В най-тежките случаи се регистрира втрисане, силна тревожност, ярко изразена раздразнителност и неудържимо повръщане. Според някои специалисти има 3 вида кинетоза: стомашно-чревна, нервна и сърдечно съдова. Тези 3 типа могат да се срещат както индивидуално, така и едновременно. В повечето случаи прилошаването трае до 15 мин след слизане от превозното средство.

Как да си помогнем?

Има няколко трика, които можете да приложите, за да облекчите състоянието си или да се предпазите от прилошаване. Някои лекари смятат, че използването на един и същи тип превозно средство многократно, постепенно развива толеранс към кинетозата. Но не бива да разчитаме само на това. По принцип на задните седалки на автомобила движението се усеща много по-силно отколкото ако седите отпред.

Причината е, че очите виждат гърба на предната седалка и на хората, седящи там, съответно приемат статичното положение като покой. В същото време вестибуларният апарат отчита движението, завоите, скоростта. Получава се още по-голямо объркване и резултатът често е световъртеж и повръщане. 

Прилошаване по време на път
Прилошаване по време на път

За съжаление за децата няма алтернатива, тъй като тяхното място е именно на задната седалка. Колкото и да не обичата климатика, в колата той е задължителен. Освен, че разхлажда, климатикът раздвижва и вентилира въздуха, и симптомите за кинетоза не са така интензивни. Докато в топла кола, изпотяването и гаденето е гарантирано, дори да карате на отворени прозорци. 

Честите почивки и раздвижването са друго, което може да правите, за да си помогнете по време на пътуване. Те са особено наложителни, когато пътуването е по пътища с много завои и денивелация. Леката закуска с продукти, съдържащи скорбяла също помага. Тези храни имат неутрален вкус и помагат на стомаха да се стабилизира. 

Разбира се, може да се възползвате и от различни медицински или хомеопатични средства. Изпитано средство срещу прилошаване  е заспиването по време на път (с изключение на шофьора , естествено)

Какво не бива да правите преди пътуване!

  • В никакъв случай не похапвайте обилно, особено тежки и мазни храни. Така предварително обричате стомаха на дискомфорт и той бързо ще реагира по познатия начин – с изхвърляне на храната по пътя, по който е била поета.
  • Ако пътуването е по вода, по-добре потърсете стабилно място на открито на палубата, а не стойте вътре. В затвореното пространство усещането за клатене е много по-силно, а и въздухът е доста по-застоял, отколкото на открито. Колкото по-надолу слизате в кораба, толкова по-силно ще усещате люшкането. Най-неприятно е усещането под морското равнище.
  • Ако имате проблем с вестибуларния апарат, по-добре забравете за четенето на книга по време на път. Дори бързия преглрд на телефона не е полезен. Причината е, че тази дейност изисква фокусиране на погледа върху близки предмети. А това също обърква мозъка.
  • Стойте далеч от пушачи, ако например на борда има такива. Димът от цигарите може да предизвика изключително остри симптоми. Същото важи и за силните миризми. Избягвайте да употребявате парфюм, ако пътувате с кола и знаете, че вие или някой от пътниците има такъв проблем.
  • Гледайте винаги право напред (където е линията на хоризонта) и никога не въртете рязко глава настрани.

Вижте още и ⤵️
Болест на пътуването – кинетоза
Линия на пътуването – гледане на ръка
Сънища с пътуване

Back to top button