Постно прясно зеле

ИНФОРМАЦИЯ

Постно прясно зеле

Семпла но вкусна рецепта за постно прясно зеле на фурна. Сигурни сме, че много ще ви хареса!  
  • Подготовка

    20 м
  • Готвене

    40 м
  • Готово след

    60 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Постно прясно зеле
Постно прясно зеле

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Измийте и нарежете зелето на ивици. Нарежете лука на ситно. Сложете олиото в тенджера (изберете такава, в която ястията не загарят лесно) да се загрее на котлона и сотирайте лука, докато стане "прозрачен".

СТЪПКА 2

Прибавете нарязаното зеле. Слагате част от зелето, оставяте за 1-2 минутки, разбърквате добре, после прибавяте следващата част, пак разбърквате добре, отново оставяте за 1-2 минутки и отново разбърквате.

СТЪПКА 3

Прибавете около 1 кафяна чашка вода и дафиновия лист, похлупете (но не напълно) тенджерата и оставете зелето да се задушава на слаб огън. Отвреме навреме разбърквайте. Ако е необходимо може да добавяте и по малко вода, но зелето обикновено си пуска, така че едва ли ще се наложи. След около 15-тина минути прибавете червения пипер, сол на вкус и скилидките чесън нарязани на "Филийки".

СТЪПКА 4

Докато зелето продължава да се вари, настържете доматите на ренде, като отстраните люспите, които остават накрая. Нарежете моркова на малки кубчета. Прибавете моркова и доматите към зелето и разбъркайте. Отстранете дафиновия лист.

СТЪПКА 5

Обикновено прясното зеле сладни и не на всички им допада този сладък вкус, може да компенсирате с прибавяне към яденето на лимонова киселина или изцеден лимонов сок. Но това трябва да стане след като сте сложили доматите, те накиселяват и едва след тях ще може да прецените колко лимонена киселина или лимонов сок да прибавите. Конкретното количество е вече въпрос на вкус, но все пак внимавайте да не прекалите.

СТЪПКА 6

Оставете да ври до готовност. Десет минути преди да е готово, прибавете черен пипер на вкус.

СТЪПКА 7

Когато зелето е готово, отстранете от огъня, прибавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте.

Хранителни Факти
Постно прясно зеле
Количество за порция
Калории 192 Калории от мазнини 108
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 12g 18%
Наситени мазнини 2g 10%
Полинаситени мазнини 6g
Мононаситени мазнини 4g
Натрий 49mg 2%
Калий 790mg 23%
Общо въглехидрати 22g 7%
Фибри 7g 28%
Захари 10g
Протеин 4g 8%
Витамин A 87%
Витамин C 125%
Калции 14%
Желязо 16%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button