ИНФОРМАЦИЯ
Погача за Гергьовден
Гергьовден е голям български празник, особено място на трапезата заема обредният гергьовденски хляб, чието приготвяне става предишния ден и по-рядко на самия празник. Тук ви предлагаме рецепта за погача за празника.-
Подготовка
90 м -
Готвене
40 м -
Готово след
130 м
СЪСТАВКИ
- 1/2 кг. брашно
- 3 бр. яйца
- 100 мл. прясно мляко
- 100 гр. масло
- 20 гр. мая
- 1 ч.л. сол и захар
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Брашното се пресява заедно със солта и захарта и се прави в средата му кладенче. Смесва се разтопеното масло с млякото, а отделно маята се разтваря заедно със захарта, малко брашно и хладка вода и се оставя на топло, за да втаса.
СТЪПКА 2
Когато маята е готова се изсипва в кладенчето, добавят се маслото с млякото, разбитите яйца /2 бр.+1 белтък/ , брашното и солта и се замесва средно меко тесто. Оставя се да втаса за час – час и половина, отново се меси и поставя в тавичка, предварително намазана с олио или разтопено масло.
СТЪПКА 3
Отгоре се украсява с предварително направени от тесто фигурки /добре е да са свързани с празника – агънце, овчарска гега и т.н./ и оставя се да втаса за още 30-40 минути. Намазва се отгоре с един разбит жълтък и се пече за около половин час в средно загрята фурна.