ИНФОРМАЦИЯ
Коледни меденки
Зарадвайте вашите близки за Коледни празници с тези невероятно вкусни меденки. Можете да ги приготвите в каквито формички желаете. Направете празничния дух прекрасен и вкусен тази Коледа!-
Подготовка
70 м -
Готвене
10 м -
Готово след
80 м
СЪСТАВКИ
- 250 гр. мед течен
- 130 гр. кафява захар
- 1 бр. яйце
- 2 с.л. ром
- 100 гр. масло меко
- 250 гр. бяло брашно
- 250 гр. ръжено брашно
- щипка сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. микс подправки за меденки (индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела, карамфил)
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
В тенджера или микровълнува фурна загрейте меда и захарта. Добавете яйцето, рома и маслото. Разбийте всичко на пяна домакинска бъркалка, колкото да получите хомогенна смес.
СТЪПКА 2
Смесете двата вида брашно с бакпулвера, содата и подправките. Добавете брашното към медената смес и разбъркайте на тесто. Ще получите лепкато тесто.
СТЪПКА 3
Приберете го за няколко часа в хладилника, за да се стегне. Не слагайте повече брашно, независимо че брашното лепне. Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.
СТЪПКА 4
Разточете тестото на тънка кора върху добре набрашнена повърхност. Разточвайте на малки части, за да ви е по-лесно и да предотвратите залепване на плота.
СТЪПКА 5
С формички за сладки изрежете бисквитките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
СТЪПКА 6
Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете меденките за около 8-10 мин. След като изстинат ги сложете в кутия.
СТЪПКА 7
Направете от меденото тесто различни фигурки, венчета или къщтички. Забавлявайте се, импровизирайте. Да ви е сладко!
СТЪПКА 8
Съвет: Меденките могат да се направят и изцяло с бяло брашно и го препоръчваме. Избора е ваш, тази рецепта е просто оригиналната. С ръжено брашно стават по-твърди, но пък много хора харесват вкуса му.