Свети Иван Рилски

на 19 октовмри честваме Св. Иван Рилски, ден и на българските лекари

Свети Иван Рилски – 19 октомври

Той е един от най-известните български духовници, лечители. Лекарите го обявяват за свой патрон през 1996 година.

Св. Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино край Дупница. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон I. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).  Умира на 18 август 946 г.

🇧🇬 Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

Свързани статии

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е обикновен овчар. Той обаче постоянно се стремял да се посвети на Бога. Първоначално Рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, под връх Руен.

Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир.

Свети Иван Рилски - 19 октомври
Свети Иван Рилски – 19 октомври

Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на цяла Европа.

Българският цар Петър I изминава цялото разстояние 500 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля, вероятно обиден от златото, което държавният глава му предлага, като само му се поклонява отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Преподобният починал около 946 г. на 70-годишна възраст. Бил погребан в притвора на църквицата на основаната от него монашеска обител, в каменна гробница, която е запазена до днес. След няколко десетки години светецът се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленното му тяло и с почести го пренесли. Това станало на 19 октомври – ден, който оттогава се чества тържествено в памет на светеца-закрилник.

Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран.

Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180). През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Естергом).

Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

Не е случайно, че Българският лекарски съюз избира за покровител Свети Иван Рилски. Според преданието Свети Иван Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието „Лекар на годината“.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Именни дни през Октомври
Календар с именни дни

👉 Вижте всички празници тук

Back to top button