Св. праведни Евдоким (Богородични заговезни)

На 31 юли почитаме Св. праведни Евдоким - имен ден

Св. праведни Евдоким

Св. праведни Евдоким се родил в Кападокия, син на благочестиви родители – Василий и Евдокия.

Дата на която се празнува имения ден

Св. праведни Евдоким (Богородични заговезни) отбелязваме на 31 юли 2023г., (понеделник).

Свързани статии

На Св. праведни Евдоким (Богородични заговезни) празнуват имената (именници)

ЕВДОКИМ, ЕВДОКИЯ, ЕВДОКСИЯ, ЕВДОКСИ

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Описание на именния ден

Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но дори и военна служба, полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал разприте и празнословията.

Знаейки качествата му, царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божията воля починал рано, на 33 години.

Неговите мощи се показали целебни. Болни хора оздравявали чрез допиране до неговия гроб. След 18 месеца от смъртта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо – цяло, без никакъв белег на разложение.

св. Праведни Евдоким - имен ден
св. Праведни Евдоким – имен ден

По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква „Св. Богородица“, построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали всякакви чудеса за които биографът му казва следното: „няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце.

Самата пръст взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни.

Празника в България

Този ден бележи началото на Богородичните пости, които продължават 14 дни и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Празникът е познат като голяма Богородица.

Подготовката за празника трае две седмици, през които християните в пост и молитва се приготвят за достойно честване на празника. В първия ден на поста в църквите се прави водосвет, а на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис (гр.- утешение) – молебен канон на Пресвета Богородица, който се пее и чете от вярващите.

По традиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари. Това се прави за забременяване и леко раждане, за здравето на родилките и децата.

Пожелания за Св. праведни Евдоким

Честит имен ден! Пожелавам ти красиви женски гласове да викат името ти в красиви моменти!


Честит имен ден, пожелавам ти бистър ум, за да се къпеш в парилюбов, за да обичаш най-прекрасната жена, здраве, за да си як като камък, крила, за да покориш всички висоти, издържливост, за да изпиеш всичкия алкохол тази вечер! Наздраве!


Честит имен ден! Пожeлавам ти винаги да имаш възможност за избор при всяка една твоя житейска стъпка и винаги да взимаш правилното решение!


Бъди все така красивавесела, игрива, бъди винаги засмяна и в искри обляна, бъди нежна и добра и се отдай на любовта! Честит забавен имен ден!

👉 Вижте пълнта колекция Пожелания за имен ден

Традиции

Жените си разменят украсени обредни хлябове и питки. Средата на Богородичните пости се нарича Преображение Господне (Сотировден). На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.

Празнична трапеза

На днешния ден се прави трапеза с обредна „заговезнишка пита“, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през юли
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Православието
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button