Св. Климент Охридски

На 25 ноември почитаме Климент Охридски - имен ден

Св. Климент Охридски

Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език.

Дата на която се празнува имения ден

Св. Климент Охридски отбелязваме на 25 ноември 2024г., (понеделник).

Свързани статии

На Св. Климент Охридски празнуват имената (именници)

КЛИМЕНТ, КЛИМЕНТИНА, Климент, Климентина, КЛЕМЕНТИНА

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Описание на именния ден

Знае се, че Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик.

В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил.

св. Климент Охридски - 25 ноември
св. Климент Охридски – 25 ноември

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

В „Краткото житие“ се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.

Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, създаден на 1 октомври 1888 година.

По време на управлението на цар Симеон той е ръкоположен за епископ. Свети Климент Охридски е автор на похвални слова, жития, химни. Той е известен и с преводаческата си дейност. Жизненият път на Свети Климент Охридски приключва на 27 юли 916 година в Охрид.

Частица от мощите на Свети Климент Охридски бяха подарени на 24 ноември 2015 г. от игумена на Троянския манастир, където почиват тленните останки на патриарх Максим, на параклиса при Богословския факултет в София.

Пожелания за Св. Климент Охридски

Всички харесват забавни мъже с бъдеще и жени с минало. Аз бъдеще вече имам – вземи ме сега и след време и ти ще имаш минало. Честит празник!


Името ти отговаря на … надеждностздравина и доброта. Ти си очарователен и лоялен, в теб има скромност и мъжка красота. С пожелания за честит имен ден и много успехщастиездраве и любов.


Нека в живота ти винаги има музика и смях. И не забравяй, че след всяка буря идва дъга! Чести празник!

👉Вижте пълната колекция Пожелания за имен ден

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през ноември
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Wikipedia
Православието
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button