Св. мчца Юлия Девица

На 16 юли почитаме Св. мчца Юлия Девица - имен ден

Св. мчца Юлия Девица

На 16 юли, Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Юлия девица.

От друга страна Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.

Свързани статии

Дата на която се празнува имения ден

Св. мчца Юлия Девица отбелязваме на 16 юли 2025г., (сряда).

На Св. мчца Юлия Девица празнуват имената (именници)

ЮЛА, ЮЛКА, ЮЛИ(Й), ЮЛИАН, ЮЛИАНА, ЮЛИТА, ЮЛИЯ, ЮЛИЯН, ЮЛИЯНА

Св. мчца Юлия Девица - 16 юли
Св. мчца Юлия Девица – 16 юли

Описание на именния ден

16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус“ определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.). Днес празнуват и съименниците на императора.

Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите й били християни и й дали християнско възпитание.

Според легендата, Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. След като персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също била пленена. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.

Въпреки че живеело при безбожен господар, момичето твърдо се придържало към светата вяра в Христа, в която се родило, и към благочестивите християнски обичаи, които усвоило от най-ранна възраст – често се молело и постело.

Като станала девойка, тя старателно се пазела в чистота, живеела целомъдрено и в строго въздържание и служела вярно на своя господар, по думите на апостола в простота на сърцето не само за очи като човекоугодници, но като пред Божиите очи; тя изпълнявала с благоразумие всички възложени й работи, които не противоречали на Бога и на целомъдрения й живот, и никой не можел да я принуди да извърши нещо противно на това.

Господарят й усилено я принуждавал да се отрече от Христа и я уговарял да заживее нечестиво според техните езически обичаи, но с никакви заплахи не било възможно да я склони към това, защото тя била готова по-скоро да умре, отколкото да се отрече от Христа или да загуби своето целомъдрие.

Смъртта си св. Юлия намерила през ІV век, на на борда на кораба на господаря си, близо до остров Корсика по време на езически празненства. Докато господарят и бил на острова и празнувал, един от езичниците заповядал да я влачат за косите, да я съблекат гола и да я бият жестоко по цялото тяло.

А мъченицата, докато я биели, казала със силен глас:

Изповядвам Този, Когото са били заради мен! Моят Владика е претърпял трънен венец и разпъване на кръст. Нека и аз, Неговата рабиня, бъда участничка и подражателка на Неговите страдания, за да се прославя и аз с Него в Неговото Царство!

Мъчителите отрязали гърдите й, но тя понасяла мъжествено всички тези жестоки мъчения заради любовта си към Христа. Мъчителят, като искал по-бързо да я погуби, докато не се е събудил господарят й, заповядал набързо да направят кръст и да разпънат на него мъченицата, както някога юдеите разпънали Христа.

И света Юлия подобно на Самия разпнат Христос, нашия Господ, била разпъната на кръст заради Него.

Когато тя висяла на кръста и вече била близо до смъртта, господарят й се пробудил и щом я видял разпъната, огромна жалост изпълнила сърцето му, но с нищо не можел да й помогне: Христовата невеста вече умирала.

Когато святата й душа се освободила от телесните връзки, всички видели как от устата й излетяла гълъбица, която била по-бяла от сняг, и отлетяла нагоре към небето.

Заедно с това мъчителите й видели ангели; и всички били обзети от голям страх; избягали оттам и само бездиханното тяло на светицата останало да виси на кръста.

На мястото на нейното страдание има изградена църква в чест на непреклонната и вяра и сила.

Пожелания за Св. мчца Юлия Девица

Честит Имен Ден! Вашите са знаели какво правят, когато са те кръстили с най- хубавото име!


Ако има по-хубаво от живота, ако има по-красиво от изгрева над морето, ако има нещо по-чисто от радостта, ако има нещо по-силно от обичта, нека бъде вечно твое!


Бъди като тревата – изправяй се, когато те газят ! Бъди като кокичето – намирай топлина, дори в снега ! Бъди като звездите – близка и далечна, даряваща любов и светлина!


Името е важно за живота на човека, но човек със име – но без душа е нищо. Остани си такъв! С пожелание за весел имен ден!

?Вижте пълната колекция Пожелания за имен ден

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през юли
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Православието
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button