Седемте чудеса на света

Седемте чудеса на света - кои са те

Седемте чудеса на света – кои са те

1. Египетските пирамиди

Египетските пирамиди
Египетските пирамиди

Египетските пирамиди (и по-точно Хеопсовата пирамида) са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят. В този смисъл към тях понякога се включва и Големият Сфинкс в Гиза.

Под „Египетските пирамиди“ често се има предвид само трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в една линия. Архитект и главен надзирател на строежа е Хемон. Пирамидите се намират на западния бряг на Нил. Древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото Слънцето залязва на запад.

Техните домове са се издигали на източния бряг на реката. Най-голяма е пирамидата на Хеопс (Хуфу) (147м.), има площ от 229 м2 и е почти изцяло запазена. Липсва й мраморната облицовка и върха. Пирамидата на Хефрен (Хафра,Хафре) е по-малка, а тази на Микерин (Менкауре) е съвсем скромна. От трите пирамиди само тази на Хефрен все още има част от оригиналната си мраморна облицовка.Те са построени от големи каменни блокове. Счита се че е била построена за период от 20 години и строежа и е завършен през 2580 г. пр.Хр. според една от теориите.

2. Висящи градини на Вавилон

Висящи градини на Вавилон
Висящи градини на Вавилон

Висящите градини на Вавилон, познати и като Висящите градини на Семирамида, са третото от Седемте чудеса на света. И до ден днешен, не са открити. Вероятно са построени в гр. Вавилон, който се разполагал в днешен Судан.

Повечето сведения сочат, че са построени около 575 г. пр.Хр. от цар Навуходоносор II, който управлява града 43 години, започвайки от 605 г. пр.Хр. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида, през нейните 5 години управление (810 пр.Хр.) Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построява, за да не тъгува по дома си неговата съпруга – принцеса Амитис, която е родом от планините.

Няма сведения къде точно са били разположени. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на отделни къщи карат специалистите да проучват възможността градините да са били разположени във Вавилон – град, използван като събирателно за повечето селища на Изток.

3. Статуя на Зевс Олимпийски

Статуя на Зевс Олимпийски
Статуя на Зевс Олимпийски

Статуята на Зевс Олимпийски, изваяна от прочутия гръцки скулптор Фидий е едно от Седемте чудеса на света. Олимпия била важен религиозен център на Древна Гърция. Именно там Зевс е победил кръвожадния Кронос. През 5в. пр.н.е. гражданите на Олимпия решили да построят храм на Зевс. Той бил 64 метра на дължина и 28 на ширина. Височината на вътрешното помещение била 20 метра. Статуята на Зевс била поставена в дъното на храма. Според изворите е била висока около 12 метра (40-стъпки) и създавала впечатлението, че ако Зевс стане, ще разруши тавана.

Била изработена от дърво, което било покрито с нежно-розова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листи. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата си – скиптър. През 394г. от н.е., около 800 години след създаването й, тя е пренесена в Константинопол, столицата на Византийската империя.

Въпреки, че вече християнството се е наложило като религия и статуята на Зевс се явявала езическа скулптура, никой не посмял да я разруши, поради невероятната й красота. Историците смятат, че е изгоряла по време на пожар в двореца на император Теодосий II през 462 г. Статуята на Зевс Олимпийски е единственото от седемте чудеса на света, което е било и на европейска земя.

4. Храм на Артемида

Храм на Артемида
Храм на Артемида

Храмът на Артемида в Ефес е бил едно от седемте чудеса на света. Сградата явно е била впечатляваща. Филон Византийски пише – „Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския колос, Пирамидите и храмът на Мавзол, но когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха„.

Първият храм на богинята Артемида вероятно бил построен около 800 пр.н.е. на калния терен близо до реката в Ефес. Ефеската Артемида, понякога наричана и Диана, била богиня на плодородието и често била изобразявана с няколко гърди – символ на плодовитостта. В този най-ранен храм имало свещен камък, вероятно метеорит, който според религиозни предания „паднал от Юпитер“.

5. Мавзолей в Халикарнас

Мавзолей в Халикарнас
Мавзолей в Халикарнас

Мавзолеят в Халикарнас е бил огромнa гробница, издигната от царя на Кария Мавзол и неговата съпруга царица Артемизия. Построен е през 353г.пр.н.е. Представлявал солиден храм, заобиколен от 36 колони в йонийски стил. Халикарнас е днешен Бодрум, (Турция). Мавзолеят e бил висок 45 метра (135 стъпки).

Бил е богато украсен с релефи и скулптори, дело на четирима прочути гръцки майстори – Скопас, Леохар, Тимотей и Бриаксис. В Британския музей са изложени много фрагменти от него, като за две от статуите се предполага, че са на самите Мавзол и Артемизия.

Думата „мавзолей“ произлиза от името на Мавзол и днес се използва за обозначаване на всяка голяма гробница.

6. Родоски колос

Родоски колос
Родоски колос

Родоският колос е бил бронзова статуя на бог на слънцето Хелиос. Намирала се е на остров Родос. Издигала се е на височина от 36 метра и е била най-високата статуя в древността. Статуята е дело на Харес от Линдос и е завършена в 280 г. пр.Хр.

Била е съборена от земетресение, но дори паднала е представлявала туристическа забележителност до 654 г., когато арабите отнасят и продават бронзовите й части. Въпреки създадената легенда, идеята, че Колосът се е намирал на някое от трите пристанища днес остава незащитена. Най-вероятно е той да е бил издигнат върху акропола, в очертанията на светилището на бог Хелиос

7. Александрийски фар

Александрийски фар
Александрийски фар

Александрийският фар е едно от Седемте чудеса на античния свят. Построен е около 290 г. пр.Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Светлината, която е излъчвал, е идвала от голям огън в основата му, който благодарение на система от огледала се е отразявал навътре в морето. При земетресение през 1375 г. фарът е разрушен. Днес там се издига крепостта Каит Бей.

Вижте и:⤵️
Скулптури от целия свят
Тайнственият свят на сънищата
История на сънищата в древните цивилизации

Back to top button