Типове главоболие

 Какви симптоми, причини, лечение на главоболието?

Какво са различните типове главоболие?

Има различни типове болк на главата. Те са причинени от различни фактори.

Типове главоболие
Типове главоболие

Тук можете да научите повече за всеки тип главоболие:

Свързани статии

Пристъпно

Симптомите са силни пулсиращи болки в главата едностранно, зачервяване на лицето, насълзяване на очите, запушване на носа, появява се 1-3 пъти дневно за период от седмици или месеци, пристъпите траят от няколко минути до няколко часа, болезнени.

Причинява се от стрес алкохол, тютюнопушене. Вземайте добавки от L – глутамин, L – тирозин, DL – фенилаланин, екстракт от гинко билоба. Внимание, не вземайте фенилаланин при бременност или ако страдате от панически пристъпи, диабет, високо кръвно налягане, фенилкетонурия.

При усилия

Генерализирано главоболие по време на или след физически усилия, като бягане или полов акт, или пасивни усилия, като кихане или кашляне. Обикновено се отнася към мигрената или пристъпното главоболие, но в около 10% от случаите става дума за тумори или малформации на кръвоносните съдове.

Поставете лед на мястото на болката. Ако тя не отмине след прекратяване на усилието, консултирайте се с лекар.

Артритно

Болка в тила или врата, засилваща се при движение; възпаление на ставите и раменете или на вратните мускули. Взимайте добавка от моминска вратига, но не и при бременност.

Свързано с аневризма

Ранните симптоми наподобяват тези на пристъпното главоболие и мигрената. Ако аневризмата се пръсне, се усеща остра болка, двойно виждане, скованост на шията и се стига до инсулт с изпадане в безсъзнание.

Причина – балонообразна изпъкналост или слабо място в стената на кръвоносен съд, високо кръвно налягане. Поддържайте кръвното си ниско. Ако заболяването не бъде открито рано, може да се наложи операция.

Силно главоболие
Силно главоболие

От жлъчни киселини

Тъпа болка в челото и пулсиращи слепоочия. Причина – лошо храносмилане, преяждане липса на физическа активност, Прочистването на дебелото черво може да е от полза.

От кофеин

Пулсираща болка, причинена от разширение на кръвоносните съдове. Пийте малки количества кафе, като постепенно се откажете от него.

При пренапрягане на очите

Двустранна болка в челото. Причини: претоварване на очите с работа, дисбаланс на очните мускули, некоригирано зрение, астигматизъм. Отидете на очен лекар, може би се нуждаете от очила.

При повишена температура

Развива се заедно с повишаване на температурата поради възпаление на кръвоносните съдове на главата. Причина – инфекция. Понижете температурата, сложете лед.

От махмурлук

Мигреноподобно, с пулсиращи болки и гадене. Алкохолът причинява дехидратация и разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Пийте чиста вода и плодови сокове в големи количества, поставете лед на врата.

От глад

Появява се непосредствено преди часовете за хранене поради ниска кръвна захар, мускулно напрежение и в отговор на това – разширение на кръвоносните съдове. Причина – пропускане на часовете за хранене, спазване на твърде строга диета. Хранете се редовно и балансирано.

От високо кръвно налягане

Тъпа генерализирана болка, обхващаща голяма част от главата и задълбочаваща се от движение или усилие. Контролирайте кръвното налягане.

При менструация

Мигреноподобни болки непосредствено преди, по време или след менструацията или по средата на цикъла, когато е овулацията. Причина – променени нива на естрогените. Взимайте добавка от витамин В6, калий и повече магнезий.

Болка в слепоочията (темпорален артрит)

Пронизваща, изгаряща, въртяща болка в слепоочието или около ухото при дъвчене, загуба на тегло, проблеми със зрението. Обикновено се наблюдава след 55 г. Ако не се лекува , може да доведе до слепота, инсулт, инфаркт или разкъсване на аортата. Причина – възпаление на слепоочните артерии. Консултирайте се с лекар за започване на стероидна терапия.

От напрежение

Постоянна болка в определена област или цялата глава, болезнени мускули с чувствителни точки по врата и горната част на гърба, замаяност, световъртеж.

Причина – емоционален стрес, безпокойство, тревога, депресия, гняв,хранителни алергии, лоша поза. Поставете лед на врата и горната част на гърба, взимайте добавки от витамин С с бифлавоноиди, бромелаин, магнезий и масло от пупалка.

От съдови заболявания

Пулсираща едностранна болка, чувствителност към светлина, гадене. Този тип главоболие е свързан с пристъпното и мигреното. Причина – заболяване на кръвоносните съдове. Легнете и вземете мерки за овладяване на кръвното налягане.

От тумор

Прогресивно засилваща се болка, проблеми със зрението, речта, равновесието, личностни промени. Лечението е операция и/или лъчетерапия.

Вижте още и ⤵️
Високи токчета и алергии към храни могат да причинят главоболие
Кои храни лекуват главоболие
Причини за сутрешното главоболие
Как да спрем главоболието

Back to top button