Хлорът в басейните докарва алергия

Правилната хигиена предпазва от инфекции в басйните

Инфекции и алергии от басейните

Басейните са сред най-посещаваните места през летния период. Освен забавление и прохлада обаче, могат да ни донесат някои неприятности. Особено, ако не внимаваме. Става дума за гъбични инфекции, от които най-често страдат жените. 

“По принцип няма сигурен начин да се предпазим от гъбички, особено ако собствениците на басейни не полагат необходимите грижи водата да е чиста. Обикновено те я хлорират и това може да предизвика дори алергии. По този начин няма как да изпитаме удоволствието от къпането”, коментира специалистът по акушерство и гинекология д-р Валентина Григорова. Според нея трябва да внимаваме и с шезлонгите, които ползваме на такива места, и винаги да използваме собствени дрехи, които сме изпрали и изгладили. Причината е, че басейните се посещават от хора с най-различни възгледи за чистота.

Хлорът в басейните докарва алергия
Хлорът в басейните докарва алергия

Ако имаме гъбична инфекция, в никакъв случай не трябва да прибягваме към самолечение.

“Гъбичките са общо понятие, защото те имат много подвидове. Трябва да се направи микробиология, за да се типизира видът, и тогава да се лекува”, коментира д-р Григорова. В никакъв случай не трябва да прибягваме до антибиотици. Напротив, понякога тяхната прекомерна употреба може да доведе до поява на такава инфекция. В момента, в който има оплаквания, жената трябва задължително да потърси лекарска помощ.

Вярно е, че в аптеките се предлагат и различни вагинални таблетки, които се купуват без предписание на лекар, но не е препоръчително да ги купуваме без предписание от лекар. Самолечението само може да усложни ситуацията.

“Имайте предвид, че много често пациентите подхождат с леко пренебрежение към този вид инфекция. А те са най-продължително лекуваните. И ако не се вземат мерки и не се лекуват и двамата партньори лечението няма да има ефект. Непрекъснато ще има реинфектиране”, казва специалистът.

Правила

Все пак има някои правила, които е добре да спазваме. Задължително е подсушаването, след като излезем от басейна. Не бива да оставаме с мокър бански. Вярно е, че той изсъхва бързо от слънцето, но не бива да оставаме дълго време мокри. Добре е да се преобличаме редовно. Интимната хигиена е много важна част от общата хигиена. Тя дава печата на културата на човека. След басейн задължително трябва да се изкъпем добре. Жените могат да си направят и интимен душ. Сега има много препарати, предпазващи гелове. Но употребата им трябва дае задължително след консултация с лекар.

Симптоми

През лятото се засилват и циститните оплаквания. Причината е промяната на времето от студено към топло. Тогава човек може да има по-лежерно поведение както по отношение на облеклото, така и по отношение на храната. Симптомите са парене, често уриниране, дискомфорт в перинеалната област. Това е характерно по-скоро за жените, но понякога се наблюдава и при мъжете.

Неприятните възпалителни процеси на пикочо-половите пътища се характеризират с течение, различно на цвят, в зависимост от причинителя, различна болка и дискомфорт. Добре е още при първите симптоми да се вземат мерки и да се потърси лекарска помощ. Лечението е съобразно точно поставена микробиологична диагноза. Необходимо е да се изследва влагалищен секрет или такъв от уретрата при мъжа, за да се изясни какъв е причинителят на възпалението. Различните групи медикаменти не покриват целия спектър, затова самолечението е недопустимо.

Басейн през лятото
Басейн през лятото

Трябва да имаме предвид и нещо друго, което е важно. Когато времето е горещо, хората посягат към студените напитки. Това предполага бърз отговор на пикочните пътища, което провокира появата на тези симптоми. Също така трябва да се внимава и с краката ни да не са студени. Затова нека не се къпем в много студена вода.

Усложнения

Усложненията, които настъпват след едно възпаление, дават отражение върху детеродните способности както на мъжа, така и на жената. Причинителите на възпаленията могат да бъдат полово предавани инфекции, при които се изолират хламидии, трихомони, микоплазми, уреаплазма и др. Например, при изолиран трихомонас вагиналис, който е характерен за летния период като разпространяващо се заболяване. Фактори за появата му са най-вече басейните, които посещаваме през този период.

Вижте още и ⤵️
Как да се предпазите от вагинални инфекции
Водата затваря – входната врата – на инфекциите
Слабата имунна система провокира появата на гъбички
Гъбички – климакс – кашлица – хрема – плексит

Back to top button