Хризопраз

Хризопраз - всичко за този камък

Кристал Хризопраз

Хризопраз – камък на късмета и успеха

Хризопразът се образува в скални цепнатини и кухини при много специфични условия на преобразуване (изветряване) на серпентини, откъдето се набавя и оцветяващият агент – никел. Също така се открива като съпътстващ минерал при добива на никелови руди.

Свързани статии

Хризопразът е най-ценната разновидност на полупрозрачния кварцхалцедон. Името на минерала идва от гръцката дума „хризоз”- „злато“ и „празоз”-праз лук„.

Хризопразът обикновено е със зеленикав или синьо-зелен цвят, който зависи от съединения на никела. На ярка светлина камъка може да избледнее.

Кристал Хризопраз
Кристал Хризопраз

За възстановяване на оригиналния цвят на камъка се препоръчва, от време на време да се загръща във влажна кърпа. Находища на хризопраз съществуват в САЩ (Калифорния), Полша, Казахстан, Австралия.

История на кристала

Хризопразът е бил любим камък на Фридрих Велики, който винаги го носел в пръстена си.

Музеят Метрополитън в Ню Йорк притежава мънисто от хризопраз, датирано към VIII-мо хилядолетие пр.н.е. Находката е от Сирия и е част от постоянната експозиция на музея.

Най-голямата глиптика от хризопраз от античната епоха е датирана към II в. от н.е. и представлява глава на Зевс с мотиви на щит и дъбови листа. Гравираният камък е с приблизителни размери 12х15 см. Намира се в музея на Университета на Пенсилвания.

Най-известното историческо находище на хризопраз е това в Шкляри (на немски – Франкенщейн), Горна Силезия, на територията на днешна Полша.

Хризопраз е добиван там още през XIV век, но към края на 30-те години на XIX в. запасите са изчерпани.

Лечебни свойства на кристала

Отдавна се смята, че хризопраза подобрява зрението, помага при очни заболявания, съзерцаването на хризопраз намалява болките в очите.

Хризопразът дава спокойствие, помага за намаляване на стреса и неговите последици, облекчава депресия, нормализира сексуалния дисбаланс.

Хризопразът има благоприятен ефект върху мозъчната функция и дейността на жлезите с вътрешна секреция, понижава кръвното налягане и пречиства кръвта, стимулира обмяната на веществата, намалява болката от ревматизъм и тонизира кожата.

Подобрява сърдечната функция

Йогите смятат, че хризопраза нормализира сърдечната функция.

За предпазване и лечение на заболявания на сърцето, нагрято парче хризопраз се поставя за около 30-40 минути на сърдечната чакра.

Неговото полезно действие може да се усили като се комбинира хризопраз с друг „камък на сърцето“- розовия кварц.

Подобно на много други зелени минерали, хризопразът облекчава метеозависимостите по време на магнитни бури.

Основният метод за използване на хризопраза е носенето на бижута с него. Пръстенът с хризопраз може да увеличи издръжливостта.

Терапевтичен ефект има не само самия камък, но и настойката с вода, в която е стоял хризопраз. За тази цел, в съд с вода се пуска парче хризопраз и се държи на слънчева светлина 4-5 часа. Такава вода може да се използва като лечебно средство при неинфекциозни настинки.

Магически свойства на кристала

Хризопразът, според индийските магове, е пазител от опасности, от уроки и „лоши очи”, от завистници и клеветници. Бижута с хризопраз се носят като амулети за защита от отрицателната енергия.

Хризопраз
Хризопраз

Хризопразът е камъка на изобретатели, новатори и е добър за всяко ново дело.

Той помага и благоприятства привличането на приятели. На хората, които желаят промяна, той ще донесе късмет.

Хризопразът е най-добрият талисман за деловите хора, които се занимават с големи парични суми. Вярва се, че камъкът помага за развиване на красноречието и печелене на пари.

Талисмани

В средновековна Европа, хризопраза е смятан за символ на успех, късмет и приятелство, прогонващ кошмари и носещ пари. Използвали го като амулет и талисман.

На Изток вярват, че в ръцете на лукави хора хризопразът бързо потъмнява, а честните хора предупреждава за непосредствена опасност като помътнява.

Поради зеления си цвят хризопразът подобрява настроението, дава спокойствие и разсъдливост, издръжливост и кураж.

Елемент на кристала

Елемента на хризопразът е Земя.

Чакри свързани с кристала

IV чакра (Анахата)- сърдечна

Сърдечната чакра оказва влияние върху сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Кристала е подходящ за следните зодии

Това е важен камък на Рак. Осигурява баланс между съзнанието и подсъзнанието.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Кристалите лекуват
Планински Кристал
Кристалите и човешкия характер

Back to top button