Християнските светци са способни на много чудеса

Взаимодействието на чудотворците с животните

Светите дресьори

Християнските светци са способни на много чудеса: изцеление, възкресяване на мъртви, изгонване на бесове, левитация, пророчества

Една от най-впечатляващите способности е взаимодействието на чудотворците с животните. Умението да успокояват, да намират общ език и дори да подчиняват зверовете е качество на много светци.

Свързани статии
Взаимодействието на чудотворците с животните
Взаимодействието на чудотворците с животните

Римска традиция

Във времената на гоненията на първите християни римските императори често хвърлят смутителите на лъвовете. Понякога ги оставят цяла нощ в яма, но по-често организират представления.

Завързан за стълб или просто обезоръжен човек го пускат срещу хищниците. Тъй като броят на християните непрекъснато расте, това се превръща в чудовищна традиция.

Те са хвърляни на лъвовете, за да се предотвратят суша, глад, епидемии, наводнения и земетресения, но по-скоро, за да се усмири жадуващата кръв тълпа.

Подобна мъченическа смърт започва да се възприема като почетна и мнозина християни желаят да завършат живота си именно по този начин…

Още през VI в пр н е вавилонският цар Дарий заповядва на библейският пророк Даниил да бъде хвърлен в ров с лъвове, но на сутринта го откриват жив и невредим.

По-късно способността да усмиряват лъвовете, култивират и християнските светциапостол Павел, свети Вит, Татяна Римска, свети Текла, великомъченик Евстатий и много други.

Лъвовете отказват да нападат мъчениците и дори в някои случаи ги защитават от други свирепи животни. Обикновено това не спасява светците от страшна смърт – те са умъртвявани чрез обезглавяване, разпятие, потапяне в кипящо масло. Но зрителите, наблюдаващи безсилието на палачите, се проникват със съчувствие към християните и уважение към тяхната вяра.

За лъвовете и тръните

С дивите лъвове, които със сигурност не хранят никаква привързаност към хората, светците също са в добри отношения.

Според Евангелие на Псевдо-Матей самият Иисус на 8 -годишна възраст влиза в пещера с лъвове недалеч от Йордан.

Наблюдаващите го жители на Йерихон решават че това е краят на момчето. Но след малко Спасителят излиза от пещерата , заобиколен от лъвчетата и техните майки. Според притчата зверовете разпознават Божия син преди хората.

Блаженият Йероним – най-известният църковен писател от IV – V век, създател на каноничния латински текст на Библията, веднъж се сблъсква с окуцял лъв, който случайно влиза в манастира. Докато останалите монаси се скриват, Йероним спокойно гледа животното и изважда от болната му лапа огромен трън. Оттогава хищникът навсякъде съпровожда светеца, пази манастирското магаре и дори изпълнява задълженията му, когато един ден въпреки всичко то е откраднато.

Подобна е и историята и с Герасим Йордански, който също спасява лъв от трън в лапата и опасна загноила рана.

Герасим Йордански спасява лъв от трън
Герасим Йордански спасява лъв от трън

В много митове лъвовете скърбят за починалите божи хора, като с лапите си изкопават за тях гробове – както е в историята на кончината на Павел Отшелника и Мария Египетска.

Лъвовете играят особена роля и в християнските летописи и това не е нещо необичайно. Образът на могъщото и благородно животно, смирено покоряващо се на светеца, изглежда крайно ефектно.

Православните мечки

Мечките заемат почетно място сред свирепите зверове, намерили общ език със светците, особено в православието. Преподобният Сергий Радонежки веднъж се смилява над гладна мечка, като ѝ дава последното си парче хляб. Оттогава двамата се сприятеляват. 

Сергий Радонежки дал парче хляб на гладна мечка
Сергий Радонежки дал парче хляб на гладна мечка

Свети Серафим Саровский, който дълго живее в пещера в гората, също храни огромна мечка с хляб от ръката си, с което силно изплашва дошлата да го навести монахиня Матрона.

По логиката на развитие на историята мечките би трябвало някак да послужат на божиите хора, но не – те просто се появяват, вземат хляба от ръцете на човека и му позволяват да ги погали.

Това би могло да се случи и днес, като се има предвид интелектът и любопитството на мечките, както и липсата им на какъвто и да било страх от хората.

Според преданието потомците на спасената от Сергей Радонежки мечка идват веднъж годишно на гроба му и три пъти му се покланят за това, че е спасил техния прародител от гладна смърт…

Жабешка истина

Що се отнася до общуването с по-дребните животни, тук на първи позиции е свети Франциск Асизки, живял в края на XII и началото на XIII век. Той носи Божията вест на птиците и растенията, проповядва на гълъбите и цветните полета и се отличава с изключителна доброта и милосърдие към всичко живо.

Веднъж укротява свиреп вълк людоед, тероризиращ околностите на град Губио, като убеждава хищника да живее в мир с хората.

Не изостава и Антоний Падуански – католически светец от XIII век, син на знатен лисабонски рицар, взел решение да стане монах. За разлика от по-известните чудотворци, които усмиряват лъвове, вълци и мечки, Антоний избира по-скромни твари, затова пък в големи мащаби.

Веднъж когато е в град Римини, той напразно се опитва да покръсти местните еретици в истинската вяра. Когато думите му не дават ефект, светецът застава на брега на мястото, където реката се влива в морето, и се обръща към рибите. Те се отзовават на проповедта в огромно множество и показват глави над водата, възприемайки думите на Антоний и отваряйки уста в знак на разбиране и благодарност. След такова представление повечето еретици се покръстват в правата вяра.

В друг случай Антоний чете лекция в манастира в град Монпелие, когато през отворените прозорци навлизат с оглушително квакане жабите от близкото езеро. Монасите искат да затворят прозорците, но светецът ги спира и вежливо се обръща към жабите с молба да отложат пеенето си за известно време. Те разбират думите му, с което още повече издигат авторитета на Антоний сред монасите.

На други етапи от биографията си Антоний дори споделя хляба си с плъхове, спасява гълъбица от нападение на ястреби и заставя едно магаре да му се поклони. Макар да звучи скромно, но в контекста на конкретните ситуации ефектът не е по-малък от укротяването на лъв. 

Способността за общуване с животни, за опитомяването им с добра дума или усмиряването им с твърда ръка е много полезна, ако човек води отшелнически живот в диви местности или ако екзекуцията чрез изяждане от лъвове е нещо обичайно.

Най-вероятно повечето светци, способни на чудеса, не са се надявали на Божията помощ по този въпрос, а сами са усвоили майсторството на дресировката. Но кой знае, неслучайно казват, че добрата дума железни врати отваря.

Вижте още и ⤵️
Кое е духовното ви животно според зодията
Две думи които ще променят живота ви!

Back to top button