Цитрин

Цитрин - всичко за този камък

Кристал Цитрин

енергиен очистител.

Любопитно е да се отбележи, че опушения кварц също може да придобие жълт цвят с червеникав оттенък, когато се нагрее до 300-400°C. Често на пазара се предлагат, именно, такива топлинно- обработени камъни. Природните цитрини са обикновено по-малко ярки – те са бледо жълти. Цветът им наподобява цвета на топаза. Златисто жълтите цитрини понякога ги наричат „златисти топази“, кафяво-жълтите – „испански топази“. Местонахождения на цитрини са открити в Бразилия, Испания, Франция, Русия (Урал), Казахстан, САЩ (Колорадо) и Мадагаскар. В природата, кристалите на цитрина са рядкост.

Свързани статии
Кристал Цитрин
Кристал Цитрин

Чакри с които е свързан кристала

Активира сакрална (II чакра), пъпна (III чакра), сърдечна (IV) и коронна (VII) чакра, изчиства аурата като цяло. Енергиен очистител.

История на кристала

Цитринът е известен на човека от дълбока древност. До края на средните векове в Европа е добиван в Испания, Шотландия, Франция и Унгария. „Бум“ на предлагането има заедно с появата на големи количества аметист и опушен кварц от новооткритите през 18 век мини в Бразилия.

Цитринът е скъпоценен камък, разновидност на минерала кварц. Името му произлиза от латинската дума citrus – лимоненожълт. Цветовата му гама обхваща всички оттенъци на жълтото. В природата се среща относително рядко, но още през Средновековието са го получавали по изкуствен път чрез нагряване на аметистови кристали. Често бива бъркан с жълтия топаз.

Лечебни свойства на кристала

Много от неговите свойства съвпадат с тези на планинския кристал, но той действа в зависимост от цвета си. Цитринът е полезен при гастрит, пиелонефрит, цистит. Цитринът активира работата на мозъка и натрупва жизнена енергия в тялото. Освен това, чрез своите вибрации, цитрина създава защитна аура около тялото, която може да огради човека и да го пази от неблагоприятни външни въздействия. Той помага за облекчаване на депресия.

Цитринът е много добра помощ при заболявания на храносмилателните органи, атония на червата, запек. Той стимулира работата на бъбреците и черния дроб. Оздравява целия организъм. Добре влияе на сърцето, ускорява обновяването на тъканите, лекува диабет, склероза и болестта на Паркинсон. Елифас Леви казва, че цитрина има същия ефект като сапфира, само че малко по- общ.

Той стабилизира работата на мозъка, има положителен ефект върху психиката и нервната система. Този минерал е полезен при синдрома на хроничната умора, регулира ендокринната система, помага за премахване на токсините от организма и прочистване на кожата. Цитринът помага при алергии, заболявания на черния дроб, далака, жлъчния мехур и стимулира стомашно-чревния тракт. При климактериум се препоръчва да се пие еликсир, настойка от цитрин.

Магически свойства на кристала

Цитринът е мощен енергетичен очистител и регенератор. Той е в състояние да изчисти чакрите, да проведе духовна енергия, да дари интуиция. Изравнявайки фините тела с физическото, цитринът ги почиства и балансира. Медитацията с цитрин изпълва човека отвътре със слънчева светлина и енергия, необходима за постигане на целите на настоящето въплъщение.

Талисмани

Цитрин за успешен бизнес и стабилни доходи и за защита от финансови загуби, както и увеличава оптимизма и вярата в собствените ви сили.

Елемент на кристала

Огън

Чакри свързани с кристала

Цитринът влияе върху пъпната чакра, която контролира червата, бъбреците и пикочо-половата система; тази чакра е отговорна за любовта; слънчевия сплит влияе върху органите на храносмилателната система; тази чакра е свързана с волята; сърдечната чакра, свързана с духовните чувства и състрадание; коронната чакра, свързана с Божественото.

Кристала е подходящ за следните зодии

Kaмъĸ нa Близнaци и Дeвa, cимвoлизиpa индивидyaлнocт и yвepeнocт, ĸoятo e пpeвpъщa в твъpдa peшитeлнocт.

Back to top button