Бъзът бори вирусите

Пийте бъз в сезона на вирусите

Бъзът не случайно узрява преди сезона на вирусите

Една малка, но много важна особеност на плодовете на бъза е, че стават за кулинарна употреба и приготвяне на домашни лекове, когато са много добре узрели.Практически ориентир е тъмните дочерно зрънца да са омекнали и да се ронят буквално при докосване.

Бъзът бори вирусите
Бъзът бори вирусите

Плодчетата трябва да се използват в пълната си зрялост, защото на по-ранен етап съдържат, наред с полезните, и токсични вещества. Това са гликозиди, които, най-общо казано, се хидролизират в стомаха до цианиди.

След узряването на плодовете токсичните вещества намаляват, но въпреки това с количеството не трябва да се прекалява. Малки дози от гликозиди обикновено не водят до проблем, въпреки че при някои хора може да предизвикат стомашни оплаквания, гадене, диария особено при децата и хора със заболявания. 

Банално напомняне, но спестява неприятности: дозата прави отровата.

Нутриционистите препоръчват да се вземат до 10 зрънца на ден или 1 чаена лъжичка сироп/сладко 2 – 3 месеца. При нужда от подновяване да се почива поне 1 месец.

Възражението на съвременните лечители срещу кулинарните форми е, че те предполагат много захар. 

Най-простият начин, използван от векове от народната „фармация“ , е плодчетата да се сушат на тънък слой върху опъната проветрива тъкан на непряко слънце. Това дава възможност за целогодишно използване на плодовете без допълнителни вещества и калории.

Практическият опит не е за подценяване, тъй като проучванията върху различните видове бъз и техните ефекти върху здравето са несъизмеримо малко и фрагментира в сравнение с хилядолетното използване от народната медицина.

Най-старото споменаване на бъза като лекарство за заболявания, които днес бихме обобщили като възпалителни, е на Плиний Стари, препоръчва го и древно гръцкият лекар Диоскорид. Оттогава народната медицина в цял свят разширява непрекъснато приложението на всички видове бъз на основата на опита. Въпреки многообразието видовете бъз имат сходен състав и ефект, включително „нашите“ дървовиден бъз и бъзак – тревен. Така, че няма голямо значение кой точно се използва. Но тревистият е по-достъпен и удобен за бране.

Има надеждни данни, че бъзът намалява симптомите и съкращава продължителността на грипа и настинките.

Черен бъз
Черен бъз

На базата на проучване израелски учени съобщават, че екстрактът от черен дървовиден бъз потиска репликацията на човешки грипни вируси и значително подобрява симптомите на грип, включително високата температура, при 93,3% в рамките на 2 дни, докато в контролната група на плацебо 91,7% от пациентите показват подобрение в рамките на 6 дни.

В групата, лекувана с бъз, пълно излекуване е постигнато за 2 до 3 дни при почти 90% и за поне 6 дни в групата на плацебо – на тях се дава нещо подобно на истинския екстракт, но той реално липсва, докладват учените.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Бъз атакува тиреотоксикозата
Сироп от Бъзак – „Зимен елексир“
Бъдете здрави от билките в природата

Back to top button