Какво е фенг шуй?

Изкуството на фенг шуй и неговата наука

Фенг шуй или фън шуй е древно изкуство и наука, развито преди около 3000 години в Китай.

Какво е фенг шуй
Какво е фенг шуй

Представлява комплекс от знания, които се отнасят до техники за балансиране на жизнената енергия, за да осигурят здраве, късмет и успех на практикуващия ги. 

„Feng” означава „вятър”, а „shui” означава „вода”. В Китайската култура нежният вятър и чистата вода се асоциират с добрата сполука. „Добро фенг шуй” означава хубав живот и успех, а „лошо фенг шуй” съответно несполуки и нещастия.


Фън шуй
се базира на Даоиската философия и разбиране за природата, в частност на идеята, че Земята е жива и пълна с енергия.

Свързани статии

Древните китайци са вярвали, че земната енергия може както да гради, така и да руши. Ин и ян, както и петте елемента, са едни от основните аспекти на фенг шуй и също идват от Дао.

Основните пособия, използвани във фенг шуй, са компас и ба-гуа. Ба-гуа е осмоъгълник, съдържащ символите на И Чин, древен оракул, на който фенг шуй се базира. Ба-гуа е един от най-лесните методи за практикуване на фенг шуи.

Това древно китайско изкуство се прилага успешно както за дома, така и за бизнеса. Има нива на фън шуй, които са лесно достъпни и изпълними, но истинското знание изисква дълги години обучение. Това е едно много дълбоко и комплексно познание.

Back to top button