Как да изберем идеалната порода куче?

Коя порода куче е най-подходяща за нас?

Кое е идеалното куче за нашият дом?

Когато решим, че искаме да си вземем куче, най-често правим нашият избор спрямо външния му вид или според това, колко е популярна породота му в дадения момент. Замисляли ли сте се, че може да посетите кучешки приют преди да се запътите към зоомагазин? Независимо от къде решите да вземете вашият космат приятел, при всички случаи е важно какво ще бъде то – все пак ще споделяте дома и живота си заедно оттук нататък.

Ние подготвихме полезна информация за вас, за да може да ви е по-лесно да изберете вашето идеално куче.

Свързани статии

Кучешките породи не се различават само по външния вид, а по спецификите в нрава. Поради тази причина, префесионалните специалисти и треньори съветват да насочите вниманието си главни към характера на кучето, а не толкова към външния му вид. Те смятат, че всички ще са доволни и щастливи само когато характерите си пасват и нуждите на кучето отговарят на начина на живот на стопанина. Всяко куче заслужава възможно най-добрата среда. Нека ви помогнем да направите правилният избор.

Семейно куче

В тази категория перфектният избор е голдън ретривърът или лабрадорът. Тези породи обожават децата и са готови винаги да си играят. Няма нищо на света, което да им донесе по-голямо щастие, от преследването на хвърлена топка или пръчка.

Семейно куче - голдън ретривър
Семейно куче – голдън ретривър

Знаете ли също, че доберманът е страхотен приятел на децата. Особено ако са израснали заедно, разполагате с надежден детепазач.

В случай, че тези породи ви се струват прекалено големи, вземете си бигъл.

Неподходящи породи:

  • Пекинези: това куче предпочита да е единственото дете в семейството, тоест иска цялото внимание на „родителите” за себе си.

Куче пазач

Ако търсите куче, което да охранява и брани дома ви, помислете за ротвайлер, доберман или немска овчарка. Тези породи са естествени кучета пазачи, което означава, че им е вродено да се държат подозрително към непознати и да поставят сигурността на дома на първо място.

Куче пазач - немска овчарка
Куче пазач – немска овчарка

Неподходящи породи:

  • Ретривъри: тези кучета са прекалено дружелюбни и всеки крадец ще бъде посрещнат с махане на опашка и изплезен език.

Джобен формат домашно куче

Ако си търсите приятел за гушкане, който винаги с радост ще се свие на дивана в краката ви, докато четете хубава книга или гледате любимото си предаване, то френският булдог или малтийската булонка са точно за вас.

Джобен формат домашно куче - френски булдог
Джобен формат домашно куче – френски булдог

Неподходящи породи:

  • Работни кучета (в тази категория попадат както овчарските кучета, така и служебните, стражевите, придружителите на слепи хора и др.) – те имат нужда от активност.

Атлетично куче

Ако сте спортна натура, всяка сутрин тичате за здраве и ви се иска да си имате компания, помислете да си вземете пойнтер или сетер – тези кучета просто са създадени, за да тичат. Ако пък предпочитате по-малки, какво ще кажете за джак ръсел териер?

Атлетично куче - сетер
Атлетично куче – сетер

Неподходящи породи:

  • Английски булдог или мопс – не обичат особено физическата активност.

Куче, подходящо за апартамент

В интерес на истината тук размерът няма най-голямо значение, колкото и изненадващо да звучи. Най-важен е характерът на кучето. Ако е малко, това съвсем не означава, че ще се чувства щастливо в апартамент. Все пак най-подходящи за такива условия са породи като йоркширски териер или булдог.

Куче, подходящо за апартамент - йоркширски териер
Куче, подходящо за апартамент – йоркширски териер

Неподходящи породи:

  • Чихуахуа: те са дребни, но свръхактивни.

Куче за пенсионер

Ако сте вече пенсионер и най-сетне имате повече време за своя космат приятел, чудесен избор би бил бостън териермопс или кавалер кинг чарлз шпаньол. Те са дружелюбни, любвеобилни, игриви и нямат нужда от часове на ден физическа активност.

Куче за пенсионер - мопс
Куче за пенсионер – мопс

Неподходящи породи:

  • Големите кучета: те са много активни, изискват голямо внимание, движение, а също и сила да го удържате по време на разходките, в случай че е на каишка.

Куче, подходящо за вечно заетите

Общо взето кучетата са социални същества, имат нужда от компания, за да се чувстват щастливи и пълноценни. Някои породи обаче предпочитат усамотението и се радват, когато стопаните им най-сетне излязат за работа и им освободят къщата. Ако начинът ви на живот предполага да сте навън през по-голямата част от времето, вземете си шар пей или басет.

Куче, подходящо за вечно заетите - шар пей
Куче, подходящо за вечно заетите – шар пей

Неподходящи породи:

  • Ретривъри и колита: те обичат и изискват постоянно внимание и социални контакти.

Куче за домакинство с много животни

Ако вече си имате домашни любимци, трябва много внимателно да подберете породата, защото в случая най-важното е всички да се разбират. Ретривърите, колитата и шпаньолите са винаги щастливи да имат компания за игри.

Куче за домакинство с много животни - кокер шпаньол
Куче за домакинство с много животни – кокер шпаньол

Неподходящи породи:

  • Териерите или бойните кучета: добри кучета са, но по природа са състезателен тип и не обичат компанията.

Кучета, които обичат студеното време

Породите, които предпочитат студа, обикновено имат дебела козина и подкожни мазнини. Както сигурно се досещате, добър избор са аляски маламутхъскисамоед.

Кучета, които обичат студеното време - хъски
Кучета, които обичат студеното време – хъски

Неподходящи породи:

  • Доберман: направо ненавижда студа.

Кучета, които обичат топлото време

Повечето хора обожават лятото, но някои кучета няма да останат очаровани. Повечето породи с къс косъм биха се чувствали крайно дискомфортно на места с тропически климат. Тази непоносимост не зависи толкова от козината, колкото от лицевата структура. Териерите например обичат слънцето и жегите, а и ги има във всякакъв размер.

Кучета, които обичат топлото време - шотландски териер
Кучета, които обичат топлото време – шотландски териер

Неподходящи породи:

  • Санбернари, самоеди, боксери: тези породи не се чувстват добре на прекалено топло място.

Хипоалергенно куче

Ако сте алергични към кучешка козина, това не значи непременно, че никога не можете да имате куче. Най-честата причина за алергии е пърхотът, който се отделя от кучешката козина. Общо взето всички породи кучета се скубят, така че това е почти неизбежно. Все пак препоръчваме ви шнауцер, защото тези кучета отделят по-малко пърхот в сравнение с другите породи. Друг възможен избор е пуделът.

Хипоалергенно куче - пудел
Хипоалергенно куче – пудел

Неподходящи породи:

  • Немска овчарка: произвеждат огромно количество пърхот заради сухата си кожа.
  • Дългокосместите породи.

Куче за новаци

Ако за първи път ще си взимате куче, идеалният избор за вас е лабрадор, коли или пудел. Тези породи са много интелигентни, сравнително лесно се обучават и не са инатливи.

Куче за новаци - коли
Куче за новаци – коли

Неподходящи породи:

  • Шнайзер или териер: изискват повече търпение и опитност.

Вижте и кои са топ 10 умни породи кучета според Animal Planet ⤵️

Вижте още и ⤵️
Кучетата ни пазят здрави
Кучешки физиономии точно преди да хванат наградка
Какво сънуват кучетата
Ухапано от куче

Back to top button