Как да изваем идеална фигура с полезни храни

Кои храни са полезни за фигурата ви?

Полезни храни при отслабване

Можем ли да изваем стройна фигура без изтощителни диети, като сме сити и приемаме само полезни храни? На този въпрос отговор дават съвременните диетолози, които препоръчват да се придържаме към правилното хранене и да наблегнем на физическото натоварване. Специалистите от тази сфера съставят цели карти и таблици от продукти и техните хранителни свойства. Всички сме свикнали да слушаме за вредата от белия хляб, от пърженото, сладкото и газираните напитки. Но има още редица продукти, които диетолозите поставят в “черния“ списък. 

Сладки йогурти

Полезните кисело-млечни продукти не могат да са сладки. Безспорен е фактът, че киселото мляко е полезно, но е за препоръчване то да се консумира без захар и плодови добавки. А сладкият йогурт е по-скоро десерт, отколкото необходим за организма кисело-млечен продукт. Специалистите също така препоръчват да се откажете от млечните продукти, съдържащи нишесте

Свързани статии
Как да изваем идеална фигура с полезни храни - сладки йогурти
Как да изваем идеална фигура с полезни храни – сладки йогурти

Ориз и магданоз

Не случайно в много страни оризът се използва като заместител на хляба. Най-малко полезен е почистеният ориз – в неговия състав влиза достатъчно голямо количество прости въглехидрати, чиято прекомерна употреба води до затлъстяване. Въпреки тези минуси диетолозите признават ползата от ориза, но препоръчват той да бъде качествен.

Как да изваем идеална фигура с полезни храни - магданоз
Как да изваем идеална фигура с полезни храни – магданоз

Полезният и богат на витамини магданоз може да причини вреда на всеки организъм, алармират специалистите. Неопитните домакини могат да навредят на себе си и на близките си, ако добавят към магданоза майонеза, сметана или олио. В такава комбинация споменатият продукт започва да отделя нитрити и буквално след 1/2 час става опасен за здравето. Диетолозите съветват да добавяте магданоза в последния момент преди консумирането, за да не се стигне до този нежелан ефект.

Готови сосове

Забелязали ли сте колко се отличава домашната доматена паста от кетчупа? Външната ѝ вкусова разлика е същата още при майонезата, тартара, горчицата. Това е така заради съдържанието на захар в купешките сосове. Производителите прибягват до тази хитрост, тъй като захарта е далеч по-евтина, отколкото натуралните продукти. Диетолози съветват да замените готовите сосове със зехтин или ленено масло, добавяйки подправки на вкус. 

Сушени плодове и плодов чипс

В последно време плодовия чипс набира голяма популярност сред привържениците на правилното хранене. Те обаче трябва да знаят, че повечето производители приготвят този чипс по технологията на картофения – тоест приготвят го във фритюрник. Затова и плодовия чипс също съдържа голямо количество калории.

Как да изваем идеална фигура с полезни храни - Сушени плодове
Как да изваем идеална фигура с полезни храни – Сушени плодове

Трябва да сте внимателни и при избора си на сушени плодове. Често привлекателния външен вид на тези продукти е в резултата на обработка с различни химически съставки при сушенето. Купувайки сушени плодове, обърнете внимание на прекалено ярките цветове, неестествения блясък и аромат – това са главните признаци на наличието на обработка. Самото словосъчетание “сушени плодове“ подсказва, че те се сушат, а при този процес не може и дума да става за яркост.

Неправилно приготвената риба

От гледна точка на здравословното хранене рибата е идеална. Тя практически не съдържа вредни мазнини, но пък е богата на полезните омега-3, киселини. Анализирайки химическия състав на рибата, учени от Хавайския университет стигнали до извода, че полезните вещества се съхраняват най-добре при варене или печене. Както твърдят американски кардиолози, пържената, осолената и пушената риба не само че не е полезна, но може да се окаже дори вредна за организма.

Как да изваем идеална фигура с полезни храни - риба
Как да изваем идеална фигура с полезни храни – риба

Модифицираната царевица

След провеждането на множество различни експертизи бе установено, че модифицираната царевица оказва негативно влияние върху наземните и водни организми. Учените стигнали до извода, че прашецът има в състава си много опасно вещество и затова в някои страни употребата на модифицирана царевица е забранена. Затова избягвайте консервираната царевица, отдавайки предпочитание на варената и печената.

Как да изваем идеална фигура с полезни храни - царевица
Как да изваем идеална фигура с полезни храни – царевица

Авокадо в големи количества

В наше време авокадото може да се срещне на рафтовете на почти всеки супермаркет, а диетолозите непрестанно тръбят за неговите полезни свойства. Специалистите обаче обръщат внимание на високата калоричност на този продукт – на 100 гр се падат 254 килокалории. Затова помнете, че употребата на авокадо в големи количества се способства за поддържане на стройна фигура. Освен това диетолозите посочват, че авокадото трябва да се употребява в суров вид – именно така то съхранява богатия си комплекс от полезни свойства.

Вижте още и ⤵️
Топ 10 на полезните храни
5 Съвета за отслабване, които всъщност трябва да избягвате
Грешки при отслабване
Фитнес в кревата – можем ли да отслабнем
Как лесно да свалим килограми за лятото?

Back to top button