Как да получа каквото искам

Как да получите каквото искате чрез няколко лесни трика?

Искате ли да умеете да контролирате другите?

Тогава запознайте се с няколко прости метода, с помощта на които можете да оказвате влияние върху хората… 

Умна риторика

Факт: реагирайте на реторическите въпроси или незавършените изречения, формирайки беседа.

Свързани статии

Понякога хората не довършват мислите си, защото явно очакват от вас конкретна реакция.

Постигане на успех
Постигане на успех

Може би смятат да изразят това, което ги безпокои, или ако добре познават човека, често им дава отговора, от който имат нужда.

Но понякога на риторичния въпрос получават неочакван отговор и тогава им остава само смутено да кажат: „Е, може би имах предвид нещо друго“.

Това може да предизвика неловкост у събеседниците и да ги накара да си помислят, че вероятно е трябвало да са по-конкретни в началото.

Въпреки това, ако искате да повлияете на някого, можете да използвате откритите въпроси като възможност (можете да встъпите в разговор, когато изреченията на вашия събеседник са недовършени).

В даден момент можете да добавите това, в което искате да ги убедите.

Ще изглежда като логическо заключение на това, което са казали. И няма да ви възприемат като груби или постоянно прекъсващи разговора.

Хората дори няма да забележат, че съзнателно сте избрали тактиката въпреки техните очаквания.

Желание да помогнете

Факт: когато някой прибягва до стратегическа некомпетентност, предложете помощта си, като проявите внимание.

В съвременния свят съществува поведение, което се описва като „стратегическа некомпетентност“.

Желание да помогнете
Желание да помогнете

Всъщност, когато някой трябва да направи нещо, което не му харесва, той започва да твърди, че не е в състояние да се справи и че е по-добре, ако някой друг се заеме с това.

Такова поведение се проявява често, когато става дума за домакински задължения например.

Вместо да се опитвате да го накарате да свърши неприятната задача, действайте така, сякаш разбирате проблема и искате да му помогнете, като го научите как трябва да го направи.

Обяснете му стъпка по стъпка какво трябва да се свърши, и добавете колко трудно сте се справили вие самите в началото. Ще видите, че ще има ефект.

Хвалете хората

Факт: Хвалете хората за качествата, които искате да видите у тях.

Ако искате да окажете реално влияние върху някого, е важно да бъдете позитивни и да го поощрявате да се опита да подобри версията на самия себе си.

Това не означава, че ще се наложи да лъжете.

Хвалете хората
Хвалете хората

Не хвалете човека за това, което не е направил, или за поведение което не демонстрира.

Игнорирайте негативните твърдения и действия, ако те са толкова незначителни, че можете да си затворите очите за тях.

Но в същото време, признавайте всички съзнателни проявления на положително поведение от страна на обекта на вашето влияние.

Хората са социални същества и всички жадуваме внимание.

Ако лошото поведение не получава никакъв отклик, човекът няма да го следва.

Създайте отначало искра, а след това работете над това тя да се превърне в пламък.

Не правете нищо…

Факт: понякога да не правиш нищо, е най-добрият начин да влияеш на хората.

Това допълва горната ситуация. Понякога трябва просто да игнорирате случващото се и да не правите нищо.

Игнорирането е липсата на вниманието, което се очаква от вас, може да има голямо значение.

Хората, които демонстрират негативно поведение, в действителност просто се опитват да привлекат вниманието към себе си.

Но вие трябва да им го давате само при правилно поведение.

Ако престанем да реагираме на негативното поведение и се опитаме да установим приятелски отношения с този, който се държи така, човекът ще има повече шансове да разбере, че не е прав по отношение на другите и трябва да преразгледа поведението си.

Ако дадете на хората шанс, когато не трябва да го правите, сърдите се или активно реагирате на негатива, това често ви обърква и кара онзи, който се държи зле, да си мисли, че може да постъпва така и занапред.

Понякога да не правиш нищо, е най-трудно. Но има моменти когато това е най-добрата стратегия. 

Бъдете открити

Факт: Ако искате хората да ви се разкрият, използвайте стратегията на откритостта.

Не е лесно да накарате някого да се открие пред вас.

Можете да общувате с хората с години и никога да не ви се разкрият истински.

Или пък да изплува някакъв детайл и да ви се струва, че ги познавате открай време.

Причината е, че се сблъскваме с различен житейски опит, който често бива труден и ужасен. Затова ставаме уязвими и можем да се затворим.

Това обаче не означава, че трябва да оставите нещата така. Макар, че изисква усилия, както и уязвимост от ваша страна, най-добрият начин е да получите по-дълбоки детайли и да опознаете човека.

Ако вие станете уязвими и споделите своите най-трудни и тъмни преживявания, другите ще са готови да направят същото.

Мимикрията работи

Факт: Накарайте другите да си мислят, че мисловните ви процеси си приличат, и те ще  възприемат положително вашите идеи.

Това са два трика в едно.

Първо, най-полезното което можете да направите, е да бъдете активен слушател, а това е един от най-добрите начини да окажете влияние върху някого. Ако реагирате на думите на събеседника си, на него ще му се струва, че се сближавате.

Щом усети, че действително му отделяте цалото си внимание, можете да използвате следващия трик, който помага да се преодолее разривът между двама души още по-бързо.

Малък детайл: не предлагаме да промените мисловния си процес заради някого. Просто намерете допирни точки в това как двамата мислите, и разберете каква взаимна полза можете да извлечете.

Очевидно, хората са склонни да се доверяват на собственото си мислене. Затова с по-голяма вероятност ще вярват на тези, които мисли като тях. 

Всичко, което трябва да направите, е да бъдете активен слушател и да търсите моменти, в които да подчертаете колко сходни са мисловните ви процеси.

Акцентирайте на приликите помежду ви. Колкото повече го правите, толкова повече ще се струва на отсрещната страна, че си приличате, а значи мнението ви относно живота.

Вселената и всичко останало ще има по-голяма тежест.

Въпроси,

Въпроси,

Въпроси

Факт: Ако се опитвате да опровергаете нещо, задавайте колкото се може повече въпроси, като казвате, че просто уточнявате.

Една от грешките, които постоянно правим при дискусия е, че всъщност се опитваме да спорят.

Задавайте въпроси
Задавайте въпроси

Това веднага кара повечето хора да заемат отбранителна позиция. А това на свой ред, ги прави много по-малко склонни критически да слушат това, което им казвате.

Вместо да влизате в конфронтация и да се опитвате да аргументирате своята гледна точка, като откровено не се съгласявате с това, което ви казват, овладейте майсторството да задавате „уточняващи“ въпроси.

Но се постарайте да звучи така, сякаш искате по-добре да си изясните ситуацията, а не се опитвате да докажете, че човекът отсреща греши.

Ако позицията на другия действително не е стабилна, а самият той не е инат и при това е умен човек, уточняващите въпроси няма да окажат мигновен ефект (макар, че не е невъзможно).

Но те ще му помогнат да положи своето мнение на съмнение.

Тези методи са особено подходящи при взаимодействие с мъже, тъй като те най-много от всичко ценят гордостта и често се защитават до последно.

Въпреки това, ако им дадете в ръце „увеличително стъкло“, те обикновено бързо разбират, че идеята или аргументът им просто не издържат на критика. 

Меко влияние

Факт: помнете, че не можете да промените хората; можете само леко да повлияете на решенията им!

И макар че споменахме, че можете да накарате хората да се придържат до по-голяма степен до позитивно поведение, истината е, че не можете никого да промените.

Човекът е невероятно сложно същество и всеки от нас има уникален собствен опит и собствени възгледи за света, изградени въз основа на години взаимодействие и изучаване на този свят.

Всички сме вече завършени личности, макар че понякога се случват и моменти на прозрение. Или нещо подобно…

Но дори прозрението да настъпи и човекът срещу вас да разбере, че действително има нужда от промяна, това ще настъпи не защото вие сте го изплашили или накарали да го направи.

Ако човекът не е непоносим, а просто проявява недостатъци, както и всички ние, недостатъците му могат да се тушират с течение на времето. Но не бива и да се очаква те напълно да изчезнат.

Вместо това е по-добре да се съсредоточите върху това бавно да влияете върху решенията му.

Колкото повече положителни, добри и отговорни решения взема, толкова по-добър ще става с времето. Той ще продължи да бъде себе си.

Но ако искате да си останете приятели или романтични партньори, най-главното, което можете да направите, е да приемете този човек, да го направите значима личност в живота си, като отбелязвате защо ви харесва да сте с него.

Бъдете позитивни

Факт: позитивността е най-важна! Тези, които чувстват, че ги харесвате, непременно ще искат да направят нещо за вас.

Основното, което можете да направите, за да повлияете върху хората около себе си или да ги накарате да направят нещо за вас, е да им бъдете истински приятел.

Това значи безусловно да обичате другия, да бъдете добър към него, да го подкрепяте, когато се нуждае от вас.

Бъдете позитивни
Бъдете позитивни

Не поддържайте отношения с някого единствено по сметка. Бъдете приятели с хора, с които действително ви харесва да сте заедно. 

Ако можете честно да кажете, че като цяло, независимо от недостатъците, ви харесва да общувате с даден човек, показвайте го с действията, с думите си и по други начини, по който можете да изразите любовта си.

Това не означава да сте парцал, в който всички си изтриват краката. Просто бъдете нормален, добър човек, уважавайте приятелите си, общувайте с тези които ви харесват и на които вие самите сте приятни.

Ако човек види, че действително го обичате и се грижите за него, това ще ви направи много по-важни за него и ще ви сближи.

Тогава той ще се вслуша в съветите ви. В края на краищата, става дума за взаимообмен: ти  – на мен, аз – на теб.

Ако хората видят, че им отделяте време и внимание, ще пожелаят да направят същото за вас. Така се развиват отношения, които са изпълнени с уважение и взаимно доверие.

Не пропускайте да видите и ⤵️
7 начина да спечелим приятели
Как да се сприятелите с колегите
Какво привлича мъжете в жените
Любовна рецепта за щастлива връзка
7 секунди за да ви харесат мигновено

Back to top button