Лековития звук на Мантрите

Мантра - звукът, който лекува

Мантрите и вълшебните звуци на истината

Нашите мисли са материални. Мислейки позитивно и правилно, привличаме положителните събития. Лошите мисли съответно привличат негатив.

Ако животът е труден, скучен и безрадостен, негативните мисли се натрупват и съзнанието ни се нуждае от изчистване и пренастройка. Но как да стане това?

Свързани статии
Мантрите и вълшебните звуци на истината
Мантрите и вълшебните звуци на истината

Разбира се, с помощта на мантрите – вълшебни звуци, освобождаващи нашето съзнание….

Думата мантра произлиза от санскритското “ ман “ – ум, и “ тра „ –  защитавам, освобождавам. Най-популярната мантра е „Ом мани падме хум“. Тя се смята за универсална и дава на човек това, което му липсва: на немощния + сила, на нещастния – щастие, на глупеца – мъдрост, на уродливия – красота и обаяние. А на тези, които прекарват времето си във философски търсения, тя разкрива истината. В Тибет я наричат „шесте звука на истината“.  

Легенда за монаха отшелник

Мантрата е възникнала по-рано от самия свят – така разказват легендите. Мантрата принадлежи на индийския бог Авалокитешвара – повелителя на звуковете, и се произнася на санскрит. Странстващи монаси я донасят в Тибет. Произношението е изменено значително, тъй като на тибетците им е сложно да изговарят санскритските букви.

Съществуват множество легенди, в които се възпява силата, заключена във всяка от сричките на мантрата. Една от тях разказва за монах отшелник, който живее на остров сред езеро, занимава се с духовни практики и чете мантри. В края на живота му при него на сал пристига учен монах. Отшелникът му разказва, че е прекарал целия си живот, повтаряйки чудна мантра, но ученият възкликва ужасен: „Но вие я произнасяте неправилно“. И започва да го учи как правилно да произнася мантрата. Отшелникът благодари и се прибира в хижата си. Но се връща и казва, че не може да запомни толкова много информация. Затова моли монаха още веднъж да му повтори своя урок.

Ученият е в шок от това, че отшелникът е изгубил целия си живот, като е вървял по лъжлив път. Той повтаря названието на сричките, но отшелникът така и не може правилно да произнесе мантрата. Тогава ученият монах казва: „Остави, тази мантра не е за теб, очевидно все още е рано“, „Сигурно – смирено се съгласява отшелникът. – Ще се поразходя“.

Ако ученият монах не бил толкова изумен от съчувствието си за безцелно пропиляния живот на отшелника, щеше да забележи, че той се отправя по повърхността на вода към другия бряг на огромното езеро. А самият учен изгубва цял ден, за да се добере със сала до сушата….

Шест срички унищожават страданията

Далай лама XIV Тензин Гяцо казва, че медитацията „Ом мани падме хум“ олоцетворява чистотата на ума, тялото и речта на Буда. Според него има по-подробна трактовка на всяка сричка поотделно.

Шест срички унищожават страданията
Шест срички унищожават страданията

 

Ом – това е светът на боговете, той е бял на цвят. Тази сричка изчиства човека от грехове и пренася 33 небесни жители в нирвана.

Ма – е светът на демоните, той е син. Избавя от грехове, които са извършени не с ръце, а с думи.

Ни – светът на хората, той е жълт. Избавя от греховете, натрупани в нашето съзнание.

Пад – светът на животните, цветът му е зелен. Дава възможност да се изчистят греховете , направени чрез учение, противоречащо на будизма.

Ме – светът на духовете, червен. Той защитава от самия източник на греховете.

Хум – светът на ада. черен на цвят. Дава възможност човекът да стане праведник сред роднини и приятели. 

Тъй като ползата от „Ом, мани падме нум“ е във всяка отделна сричка, тя трябва да се произнася ясно и отчетливо 108 пъти, защото 108 е свещено число: 1 е символ на Висшата енергия; 0 – съвършенство на божественото творение; 8 – вечност и неразрушимост. За улеснение може да се използва броеница с 108 мъниста.

Но най-главното е, че мантрата помага за справянето с негативните човешки качества. Сричката Ом избавя от нереализирания стремеж към щастие и гордост; от болестите и желания човек да получи висока оценка от околните; трансформира негативните емоции в светлата енергия на съзиданието.

Сричката Ма избавя от ревност и страст към развлеченията; Ни – от привързаности и несподелена любов; Пад – от глупост и необразованост; Ме – от алчност и бедност; Хум – от злоба и агресия.

Шестте срички на мантрата, изписани така, както са произнасяни хилядолетия наред в Тибет, се четат отляво на дясно : Om (ohm), Ma (mah), Ni (nee), Pad (pahd), Me (may), Num (hum).

Добре е мантрата да се наизусти и да се повтаря по време на медитация. Но ако не сте склонни към медитация, повтаряйте магическата формула на улицата, в магазина, преди разговор с началството или със злобни съседи. Ако усетите опасност, извикайте в паметта си изображението на мантрата и я кажете наум. Ако направите и едното, и другото, висшите сили буквално ще се устремят да ви помогнат.

мантри и медитация
мантри и медитация

Мантрата, изписана върху лист хартия, не губи силата си и е отличен амулет. Най-добре е, разбира се, да се изрисува с бои на виолетов фон. Но помнете, че Ом е бяла, Ма – синя, Ни – жълта и т н.

Ако усещате умора, просто погледайте мантрата няколко секунди и силите ви ще се възстановят. Само помнете, че трябва да я гледате, като извиквате у себе си вътрешна тишина и отхвърлете всички мисли и образи, които се появяват в съзнанието ви.

Молитва към бога

Ако разполагате с тибетското приспособление за молитва „Колелото на Мани“, поставете мантрата вътре и започнете да го въртите – така вашето желание ще попадне направо при Бога. Не се отчайвайте и ако не разполагате с него.

За да изпълните заветното желание, поставете мантрата, изписана върху хартия, между двете си длани (ръцете се намират на нивото на гърдите както при молитва) . Направете 8 кръга с дланите си към себе си, след това 8 пъти – навън от себе си. В някои школи цигун упражнението се нарича „Малко момче се моли на Бога“.

Шестте срички на мантрата могат да се изрежат и върху парче дърво или сребро и да се носят като медальон.

Какви биват мантрите

Аум-шева-суриясь-намах – предизвиква защитата на Висшите сили.

Аум-шива-сурая-джайя рам – изцелява от болести.

Аум-касиана-хара шанатар – дава способност за ясновидство и магия.

Аум-шри-гайя-ади шива-гайя-ади-кали гайя-ади-кала-бхайрава намах-форам – избавя от вредни навици и всякакви зависимости.

Корфт-оум или Рем-пао-аум – мантра, предназначена за унищожение на лошото у себе си.

Ом-бхайкандзе-ратна-саму-гате-сваха – мобилизира защитните сили на организма, повишава имунитета и способства за бързо оздравяване.

Джайя-джайя-шри нрисимха – мантра за избавяне от страх. Произнася се сутрин на душевен покой и благоприятна настройка.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Мантра за сбъдване на всички желания
Тайните на Аюрведа – ключът към дълголетието
Вселената – тайните й знаци
Законите на вселената – простите метафизически правила

Back to top button