Лекуват с марихуана 260 болести

Марихуаната като лекарство

Лекове с марихуана

Използването на марихуаната за медицински цели има 5000-годишна история.

През вековете растението канабис сe е употребявало като успокояващо лекарство. Смята се, че през Средновековието, арабските търговци са пренесли познанията си за лечебните свойства на Африка. Там марихуаната започнала широко да се използва за лечение на различни заболявания, като малария и дизентерия. Употребявали я и за облекчаване и на родилни болки, както и като противоотрова при ухапвания от змии.

Известният учен д-р Тод Микурия прави списък с 260 заболявания, лекувани с канабис в периода 1990-2004 г. Сред тях ca генитален херпес, хроничен хепатит С, лаймска болест, меланом, тиреоидит, диабет, бруксизъм, заекване, булимия, гастрит, колит, запек, панкреатит, простатит, ендометриоза, лупус, симптоми по време на менопауза и др.

Лекуват с марихуана 260 болести
Лекуват с марихуана 260 болести

Eфекти

Редица проучвания са показали, че марихуаната е ефективна в лечението на пациенти страдащи от глаукома, като намалява вътреочното налягане с до 25%. Активната съставка на канабиса-тетрахидроканабинол (THC) е лицензирана като лекарство, което се използва за преодоляване на повръщането при пациенти с рак, подложени на химиотерапия.

Апетит-стимулиращия ефект на растението канабис също документиран. Растението се използва при автоимунни възпалителни заболявания, като ревматоиден артрит и болест на Крон. Сред заболявания, за които е доказано, че марихуаната помага е и множествената склероза (МС).

Учени от цял свят продължават да правят клинични изпитвания за свойствата и ефектите на марихуаната. Няколко са изследванията, които се опитват да докажат, че растението може да помогне за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи. Изследователите и производителите на медикаменти пък са в процес на разработване и изпитване на антибиотични лекарства, направени от канабиноиди, за лечение на инфекции. Сред заболявания, за които продължават да се правят изпитвания относно влиянието на канабиса са още синузит, астма, нарушения на съня, епилепсия, псориазис, алцхаймер Наличните доказателства са и др. причината редица държави да разрешават употребата канабиса България обаче това не е на в медицината. В позволено от закона.

Въпреки това страната ни участва в клинични проучвания. Така например една от големите фармацевтични фирми провеждала изпитване у нас паралелно с редица други държави, което касае употребата на канабисови екстракти върху болни от паркинсон.

Създават лекарства на базата на растението

Фармацевтичните фирми от години работят по лекарства на базата на растението. Най- широкоразпространеното е подформата на спрей, който се използва за подобряване на симптомите при възрастни пациенти с умерена до тежка спастичност, дължаща се на множествена Склероза.
Лекарството е разрешено в общо 30 дьржави, като 21 от тях са в Европа, но България не е сред тях. Същата фирма е създала и лекарство за епилепсия, което се използва и от деца. Други два медикамента, които са създадени на основа на изкуствени канабиноиди се използват за лечение на анорексия – загуба на апетит, свьрзана със загуба на теглото при пациенти със СПИН и за избягване на отпадналоста и повъщането при химиотералия, когато други лекарства не са ефективни.
Те са легализирани само в няколко европейски страни. Всеки един от тези медикаменти се продава в аптечната мрежа на дьржавите, в които употребата им е разрешена само с рецепта, като не се заплащат от системата на социалното осигуряване.

Писмо

В същото време редица пациентски организации настояват за разрешение на употребата на марихуана за медицински цели. През февруари родители на деца с епилепсия изпратиха писмо до здравното министерство, в което посочват, че маслото от канабис доказано помага.

Според председател на Асоциация на родителите на деца с епилепсия, смята, че ако подобно бъде позволено у нас много пациенти —  и малки, и големи, биха се възползвали от него. На същото мнение е и Васил Харалампиев председател на сдружение „Рестарт“. „Медицинската марихуана може да помогне на болните от глаукома, епилепсия, диабет, множествена склероза, псориазис“, каза пред , „Здравен телеграф“ Харалампиев и допълва „Марихуаната успешно се справя с инсулиновата резистентност, която засяга всички диабетици с тип 2, които са над българското население“. 
Бългрските медици обаче не споделят единна позиция по темата. През 2014 и 2015 г. Министерството на здравеопазването (М3) и Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) за пръв път обръщат по-сериозно внимание на употребата на марихуана в медицината.
По това време са поискани становища от нациолания консултанти, Българската асоцияция за изследване на болка, медицински специалисти и организации. В резултат на изложените позиции, се взема решение, че употребата на канабис за медицински цели на този етап не е наложително и крие много рискове.
Лекуват с марихуана 260 болести
Лекове с марихуана

Решени

Въпреки това някои от лекарите изтъкват и ползите от растението. Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова изтъква, че към канабиса се развива зависимост. В същото време тя признава, че растението съдържа вещества с голям лечебен потенциал.

Проф. Асен Дудов национален консултант по медицинска онкология пък отбелязва, че канабисът няма лечебен ефект на противотуморната активност, водещо до редукция на злокачествени тумори и техните метастази. Специалистът посочва, че употребата на марихуана би могла да подобри качеството на живот заради съдържашите се в растението канабиноиди, но няма преимущество спрямо наличните вече медикаменти.

Националният консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова заявява, че е пратически установено, че пупенето на марихуана облекчава невропатичните болки и гаденето при пациенти с напреднала ХИВ-инфекция. Националният консултат по нервни болести акад. проф. д-р Иван Миланов пък излага ползите за пациенити с множествена склероза. Въпреки това краното решение на специалистите е, че на този етап не е необходимо канабисът за медицински цели да бъде разрешен у нас.

Поръчваме си масло от Швейцария

Въпреки че у нас канабисьт за медицински цели не е разрешен, а медикаментите на базата на растението не са регистрирани, в интернет се продават различни таблетки, масла и екстракти от коноп.

Най-много българи поръчват конопено масло. Цените започват от 60 и стигат до над 300 лв. в зависимост от разфасовката. Голяма част от продуктите се произвеждат в Швейцария, а някои сайтове дори предлагат безплатна доставка до България.

В описанието се посочва, че това са натурални продукти, които се предлагат под формата на хранителни добавки, а не на медикаменти. В същото време се посочва, че те се използват за подобряване на функциите на тялото, действат като аналгетик и намаляват усещането за определени видове болка, регулират тревожността, помагат при акне и др.

Продуктите сьдържат канабидиол СВD, която е втората активна сьставка на марихуаната, но за разлика от THC няма ,опияняващ“ ефект.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Индрише – лечебното растение
Магия срещу болка
Лечебната магия на ябълките
Лечебен извор до село Джулюница

Back to top button