Лечебната сила на покълналото жито
Повече за ползата на житото
Житното семенце съдържа всичко необходимо за бъдещото растение. То е суха концентрация на живота. И когато покълне във влажната почва или чинийката с вода, всички вещества в него се превръщат в белтъчини, витамини и захари. Съдържанието на белтъчини в житните кълнове достига невероятните 40 процента!
В хладилника семената жито могат да се съхранят не повече от два дена. И тъй като кълновете трябва да се ядат само пресни, то необходимо е те да се отглеждат само в малки количества.
Житните зрънца покълват извънредно лесно. В пластмасова цедка се сипва 1 чаена лъжичка зрънца. Под цедилката се поставя чаша . Житото се залива с вода така, че само да се навлажни. През първите 3 дена „фабриката „ за витамини се държи на тъмно.
Семената на бобовите зърна (грах, фасул) се поставят в буркан и се заливат с вода. През първите 3 дена водата да се сменя няколко пъти.
Кълновете могат да се консумират прибавени в супата, ястието, салатата или в прясно мляко, мед, лимонов сок или ядки.
Покълналото жито с високата си биологична активност и енергийност подмладява, подобрява зрението, засилва растежа ка костите, заздравява косата, повишава работоспособността.