Причини за наднормено тегло

Няколко причини заради, заради които качвате килограми

Прието е причините за наднорменото тегло да се търсят в чинията. Но ако не помагат никакви диети и продължавате да пълнеете независимо от изтощителния фитнес и сутрешния крос, запознайте се с някои по-малко очевидни, но извънредно значими фактори, които не ви позволяват да свалите излишните килограми

Затова ви предлагаме 8 причини за наднормено тегло

Недоспиване

Наднормено тегло от недоспиване
Наднормено тегло от недоспиване

Първо, ако работният ви ден продължава 10 – 12 часа и си лягате след полунощ, навярно имате един-два приема на храна повече от останалите.

Второ, изследвания на биохимици показват, че недостигът на сън води до свръхотделяне на хормона грелин – силен стимулатор на глада. Същият хормон стимулира и образуването на мастна тъкан.

Цифрите говорят, че ако нощният сън е по-малко от 4 часа, това повишава риска от затлъстяване със 74%, петчасовия сън – с 50%, шестчасовия – с 23%. А колко спите вие?

Стрес

Стрес - причина за наднормено тегло
Стрес – причина за наднормено тегло

Постоянната тревога и стресът водят до изработването на повишено количество хормони от надбъбречните жлези, които отключват в организма процеса на натрупване на мастна тъкан.

Освен това се променят вкусовите предпочитания – иска ви се по-калорична и мазна храна.

Антидепресанти

Старничен ефект от въздействието на някои антидепресанти понякога е увеличаването на теглото. Към трупането на килограми води и продължителният прием на някои други лекарства . В такъв случай можете да се обърнете към лекаря си да ви смени препарата с аналогичен, който ви действа по-добре.

Хипотиреоза

Хипотиреоза означава намалена функция на щитовидната жлеза и това съшо може да бъде скрита причина за увеличаване на теглото. Други признаци на хипотиреоза са несвойствената ви мудност, умора, сънливост, нарушение на паметта и намаляване на работоспособността, апатия.

Приемът на лекарствени препарати под контрола на ендокринолог практически винаги решава този проблем.

Климакс

По време на климакс при жените се променя изработването на хормони, организмът пренастройва работата си.

Но хормоналният дисбаланс не толкова влияе върху натрупването на мастна тъкан, колкото върху разпределението й по тялото.

Ако по-рано сте забелязвали излишни килограми предимно върху бедрата си, то по време на климакса мазнините се отлагат върху талията.

А причина за напълняването обикновено става снижаването на физическата активност.

Синдром или болест на Кушинг

Тук причината за затлъстяването е сериозен хормонален проблем: в кръвта постъпват повишено количество кортикостероиди – хормони от кората на надбъбречните жлези, които стимулират натрупването на мазнини и задържат вода във вид на отоци.

Обикновено напълняват преди всичко раменете, лицето, шията и коремът, а краката остават стройни. Други симптоми на това състояние са алените стрии, повишеното кръвно налягане, при жените – увеличаване окосмяването по тялото, нарушения в менструалния цикъл.

Синдром на поликистозните яйчници

Свързан е с нарушения в работата на яйчниците, които се покриват с множество мехурчета – кисти, в които са заключени яйцеклетки.

Обвивката на яйчниците се оказва непреодолима преграда за тях и не настъпва овулация, което води до безплодие.

Поликистозата на яйчниците се съпровожда с хормонални нарушения, затова е възможно увеличаване на теглото, появата на акне и т. н.

Отказ от тютюнопушене

Отказване на цигарите
Отказване на цигарите

Ако смятате да откажете цигарите, бъдете готови да трупнете някое и друго килце.

Това се случва при някои бивши пушачи във връзка с подобряването на апетита и повишената чувствителност на вкусовите рецептори в устата.

Когато престанат да пушат, хората започват по новому да усещат вкуса на храната, затова трудно устояват пред изкушението да си похапнат.

За щастие след 1 – 2 месеца тези симптоми преминават.

Back to top button