Пчеларите празнуват Свети Харалампий

На 10 февруари празнуваме ден на пчеларите

10 февруари – Ден на Свети Харалампий, защитник на пчеларите

Св. Харалампий Чудотворец, почитан само от източноправославните, е смятан за светец-застъпник и бърз помощник в скърбите. Към него се отправят молитви за избавление от всяко зло и беда.

Светецът бил епископ на град Магнезия в Тесалия.

Свързани статии
10 февруари – Ден на Свети Харалампий, защитник на пчеларите
10 февруари – Ден на Свети Харалампий, защитник на пчеларите

На Св. свещеномъченик Харалампий празнуват имената (именници)

ВАЛЕНТИН, ВАЛЕНТИНА, ВАЛЯ, ПЕЙО, ПЕЙЧО, ПЕЙЯ, ХАРАЛАМ, ХАРАЛАН, ХАРАЛАМБИ, ХАРАЛАМПИ, ХАРАЛАМПИ(Й)

Тъй като отказал да се поклони на езическите идоли, бил изправен на съд и подложен на мъчения, но раните му заздравяли по чудотворен начин. Вероятно заради това му се преписва и лечителска дарба.

Според църковното му житие бил посечен с меч през 198 г, а според легендата пръв открил лечебната сила на меда. Затова 10 февруари е професионален празник на пчеларите, които тачат св. Харалампий като свой закрилник.

По традиция на този ден в източноправославните храмове се освещава донесен от богомолците мед. Светецът понякога се изобразява като повелител на болестите, които държи оковани в девет вериги или затворени в шише.

Медът като лекарство

Висококачественият мед за профилактика и лекуване трябва да е без тежки метали, пестициди, дрожди, плесени, остатъци от ветеринарномедицински препарати, антибиотици, микробиологични замърсявания. Такъв е единодушния извод направен на международния симпозиум в Русия – „Медът като лекарство“.

Вторият важен извод е, че медът не е храна, а силно витализираща активна добавка към нея. Той оказва разнообразно биологично въздействие върху организма. По такъв начин, ако медът се разглежда като съвкупност от биологично активни съединения, то този продукт леко, като собствената кръв на здравия човек, въздейства върху органите и тъканите, нормализирайки обмяната на веществата.

Другият открояващ се извод с тревожно предупреждение на този форум, в който са участвали лекари, фитотерапевти, пчелари, диетолози и други специалисти в тази област, е масовото измиране на пчелите през последните години в различни краища на света.

Русия е известна с добрите си традиции от далечни времена до днес в пчеларството, добива на различни видове мед и други пчелни продукти.

Например с международно признание се използват методите на руски експерти за лекуване на детски болести на устната кухина (рани, язви) и дистрофия на органи (например нараняване на тъканите). На тежко болни деца на възраст 1 – 2,5 години назначават меда външно и вътрешно от 20 д0 75 гр на ден.

Установено е, че язвите на устната кухина бързо зарастват под влиянието на меда. Нормализира се процесът на усвояване на храната и и постъпването на хранителни вещества в организма.

При заболявания на устната кухина, за премахване разрушителното действие върху зъбите на фабричната захар (захароза) и предотвратяване на чревна инфекция, се препоръчва 10 – 20 процентов разтвор на мед за жабурене на устата. В менюто на детето е добре рафинираната захар да се замени с мед.

Общо взето, участниците във форума в Русия подчертават, че особено важно е използването на меда в педиатрията.

Установено е например, че учениците, консумиращи редовно мед, се развиват по-добре физически и умствено, по-талантливи са. Деца, страдащи от дистрофия на организма, анемия, белодробни болести и нарушение на нервната система, швейцарски лекари от по-далечното минало и до днес успешно лекуват с мед.

В Испания медът се добавя към изкуственото мляко за запазване здравето на кърмачетата и преждевременно родилите се, а също и на страдащите от хипохромна анемия и жълтеница. Под влияние на меда се наблюдава покачване на телесната маса на детето и увеличаване на хемоглобина му, отбелязва се добра усвояемост на храната и благоприятно влияние върху чревната микрофлора.

Медът за децата е добро общоукрепващо и лечебно средство при лечение на стомашно-чревни разстройства (диспепсии), възникващи при деца в кърмаческа възраст, чийто организъм не е способен да смила храната, и дистрофии. Добри резултати са получени след използването на 3-процентов разтвор на мед, добавен към мляко със слизеста отвара.

При бебетата, на които се дава мед, по-рядко се наблюдава повишено газообразуване и болки в корема. Препоръчва се системно да се добавя мед в извара, каши, напитки, мляко, особено за слаби деца.

Доказано е, че дизентерията, сравнително често наблюдавана сред изкуствено хранените бебета, може да бъде по-бързо излекувана с добавен в млякото мед. На деца, болни от дизентерия, едновременно с лекарствата назначавали по 30 – 60 гр мед на ден. Така дизентирийните бацили изчезвали по-бързо от изпражненията, отколкото при лечение само с лекарствени препарати.

Финландски специалисти споделят своя успешен опит в профилактиката и лечението на простуди при децата чрез метода на инхалация и гаргара с мед.

Разтварят го в преварена вода, загрята до 40 градуса, в съотношение 1 : 5 и се впръсква с инхалатори. Отначало болният вдишва парите през носа, а издиша през устата, после обратно.

Вместо инхалация може да се прави гаргара на гърлото с 30-процентов разтвор на мед и да се капва в носа. Вътрешно мед се дава преди лягане. 

Пчелният мед, или както често го наричат „божествен елексир“, още от Древния Изток е добил статута на универсално лекарство заради здравословните му хранителни вещества.

Той е мощен стимулатор на имунната система, предпазва човешкия организъм от вирусни заболявания, подобрява умствената дейност, регулира кръвното налягане.

Освен витамини, ферменти, минерали в него има незаменими аминокиселини, които петкратно надвишават тези, които се съдържат в месото, яйцата и сиренето.

Има най-различни видове мед.

Ето някои от най-често срещаните и употребяваните:

Акациев Мед

Сред държавите, където се добиват най-големите количества най-чист акациев мед, е България и по-специално в северната ѝ част, където са най-значителните площи с акациеви насаждения.

Акациев Мед
Акациев Мед

Характерно е, че благоприятни климатични условия за събиране на акациев мед има рядко, средно веднъж на 4 – 5 години. Това е и причината той да е по-скъп от меда букет например.

Акациевият мед е прозрачен, като течно стъкло, с бледо зеленикав цвят. Има нежен аромат и вкус. Кристализира бавно – до 2 години. Богат е на плодова захар, което го прави подходящ за използване на диабетици в умерени количества (диабет тип 2).

Трябва да сме предпазливи при избора на акациев мед, защото за съжаление, в търговската мрежа масово се продават пчелни продукти с вложен изосуит, глюкоза, фруктоза и други компоненти, които държат меда в течно състояние.

Липов Мед

На консистенция той е гъст, често е полу кристализирана маса. Има силно антимикробно, антипротозойно (спрямо инфузии, амеби и трихомони) и антимикотично действие.

Оказва благоприятно въздействие на дихателните пътища, както и експекториращо, кардиологично и слабително действие. Препоръчва се при рани и изгаряния, както и при лечение на някои гинекологични болести.

Смята се за един от луксозните видове мед. Съдържа етерично масло, в състава на което влизат различни алкохоли – алфатичен, фарненсол и др.

Манов Мед

В медодобивната практика под мана се разбира сладък сок, който се отделя директно от някои иглолистни и широколистни растения.

Манов мед
Манов мед

Цветът на мановия мед е тъмен и интензивен, със зеленикав оттенък и специфичен аромат. Консистенцията е гъста поради ниското водно съдържание, сладостта – средна, а кристализацията – бавна.

Използва се най-вече за лекуване на горните дихателни пътища (кашлица, бронхити), като противоанемично средство, за укрепване на сърдечния мускул, подсилва имунната система, предпазва от кръвоизливи в мозъка и ретината.

Полифлорен (мед букет)

Това е нектарен мед, събран от много и различни по вид цъфтящи растения.

По своята същност той е уникален, защото белезите му се определят от характерната растителност за различните райони и периоди от годината.

В състава му влизат полезни вещества от различни растения, което обускавя общоукрепващите му свойства. Подходящ е за редовна консумация през цялата година като профилактично, заздравяващо средство. 

Едно от най-новите открития е, че медът укрепва и лекува зрението. В света на съвременните технологии очите изпитват огромно натоварване – особено страдат хората, които работят по-дълго с компютър. Немски учени са установили, че медът е способен ефективно да защити очите и да осигури ретината с всички необходими елементи. 

Експертите твърдят, че най-доброто средство за здравето на зрението е липовият мед, който доставя всички нужни за нормалната работа на окото вещества. Впечатляващо е, че медът се препоръчва да се приема не само вътрешно на гладно, но и да се използва за очни капки. Смесват се течен мед и чиста вода в пропорция 1 : 10 и се капе в окото веднъж на ден.

Тази рецепта помага и за снемане на болките от очите и при възпаление. Медът образува тънка защитна лента върху очната ябълка, която отпуска очните мускули и защитава от вредното въздействие на околната среда.

На 10 февруари е православният имен ден на Валентин и Валентина

За светата дева мъченица Валентина сведенията са оскъдни. Знае се , че е загинала за вярата през 308 година. На нейния ден от календара на източноправославния свят имен ден празнуват кръстените с имената Валентин и Валентина.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Медът лекува над 100 болести
Медената вода прочиства бъбреците
5 лечебни рецепти с мед за различни заболявания
5 медени маски за лицето

Back to top button