Рецепта за болни от подагра
Полезни храни и напитки при подагра
Без яйца, боб и консерви
Диетата е вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци (картофи, домати, краставици, репи, целина, коприва и др.) и повече течности. В случая много полезни са картофите.
Да се избягва употребата на тлъсто месо и риба, черен дроб, мозък, бъбреци, яйца, фасул, алкохолни напитки, консерви.
На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата с кромид лук с радика и листа от магданоз по равни части и с малко от другите любими салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да се изяжда и по 50 – 100 гр младо нетлъсто месо – агнешко, телешко, птица, винаги варено или печено, но не и пържено.
На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 2 – 3 с л сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко ръжен хляб – при това всичко много добре сдъвкано. След ядене се взима по 1 ч л от следната смес: 500 гр мед и 20 гр рафинирана сяра (от аптеката) – сместа да се разбърква преди всяко взимане, защото сярата се утаява на дъното.
Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, болният да пие отвара от бял равнец (цвят), черни боровинки (листа) – по 1 с л от трите се запарва с 600 гр вряща вода. Вари се захлупено 5 мин и като изстине , се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп и лимон.
Вижте още и ⤵️
Подагра
Изобилната храна докарва подагра
Магия с билки