11 Факта за парфюмите, които не знаете

Факти за парфюмите

11 Факта за парфюмите, които не знаете

Изкуството да се правят парфюми било известно още през времето на древен Египет и е преминало през няколко много интересни трансформации от тогава. Тук са събрани 11 от най-интересните факти за парфюмите.

11 Факта за парфюмите, които не знаете
11 Факта за парфюмите, които не знаете

1. Странно начало:

Амбрата е един от най-ценните материали в парфюмерията, използван като състава с миризма която се описва като океанска и сладникава. Тя се произвежда от спермата на китове – кой да предположи, че точно там ще има приятна миризма? В наши дни някои парфюми използват синтетични версии на тази рядка съставка.

2. Пръскате се неправилно:

Не кожата, а косата ви а е най-доброто място да се напръскате. Заради омазняването на скалпа там миризмата ще се задържи по-дълго отколкото по кожата ви. Също така понеже тя непрекъснато се движи, така и ще разпръсквате миризмата по-лесно.

11 факта за парфюмите - Пръскате се неправилно
11 факта за парфюмите – Пръскате се неправилно

3. Носът ви не знае: 

Всъщност собственият ви нос свиква с миризмата и вие можете да помиришете парфюма си само когато се напръсквате за пръв път или ако специално не обърнете внимание на това как миришете, така че – недейте да прекалявате с пръскането!

4. Трябва да имате мускус:

Знаете, ли че мускуса всъщност е мощно, червеникаво-кафяво вещество, отделяно от мъжки кабарга (Мускусни елени)? Понеже за да се вземе екстракта животното трябва да бъде убито – рядко се използва в парфюмерията днес. Парфюмите използват материали, които имитират традиционния мускус като амбрет или синтетични суровини.

5. Ухание на цигара:

През 1921, Molinard пусна аромат наречен Habanita, който е предназначен за цигари. Можете да го поставите в табакерата си или директно да напръскате цигарите си за да получите „вкусен и траен аромат“. А вие си мислехте, че електронните цигари са фенси.

6. Нос за милион долара:

Jean Carles, известен френски парфюмер, който е създал миризми като Miss Dior, всъщност е застраховал носа си за милион долара.

7. Жасмин-или поне така си мислиш:

Много жасминови нотки в някой аромати всъщност са произведене използвайки синтетичен материал наречен Indole, който се извлича от – готови ли сте – катран от въглища. Когато е малки количества има сладникава миризма на цветя.

11 факта за парфюмите - Жасмин-или поне така си мислиш
11 факта за парфюмите – Жасмин-или поне така си мислиш

8. За любителите на бекона: 

Ако търсите друг начин да се насладите на тази миризма, вече имате тази възможност – може да си вземете парфюм, който мирише така! Bacōn by Fargginay, чието производство е стартирано през 1920, от френски касапин, който осъзнава, че може драстично да повдигне настроението на клиентите си със смес от 11 етерични масла плюс есенция от бекон.

9. Скъп вкус:

Най-скъпият парфюм в света е Clive Christian’s Imperial Majesty, чиято цена е 215 000 долара за 480 грама! Той е поставен в кристална бутилка Baccarat с 18-каратово златен обков и пет-каратов диамант.

10. Парфюми от знаменитости:

Аромата пуснат от Бионсе – Heat Mrs. Carter през 2013, е най-добре продавания парфюм от знаменито за всички времена, носещ почти 400 милиона долара.

11 факта за парфюмите - Парфюми от знаменитости
11 факта за парфюмите – Парфюми от знаменитости

11. Скромно начало: 

Chanel No. 5 един от най-продаваните парфюми на всички времена и единственото което Мерилин Монро казва, че носи в кревата е имал доста странно начало. Коко Шанел има скромни корени, майка и била перачка, така че миризмата на сапун и чиста кожа са били аромати с които тя е израснала.

Chanel No. 5 е първият който тя избира от 10 които и представя парфюмерът Ernest Beaux, и първият който се прави от алдехид – синтезиран компонент от органични съединения, които мирише на – сигурно вече сте се досетили – сапун.

Вижте още и ⤵️
Как да разпознаем истинския парфюм
Как парфюмът ни да издържа по-дълго
Парфюм за лятото

Back to top button