ИНФОРМАЦИЯ
Гювечета
Вкусна рецепта за невероятно вкусен обяд или вечеря. Опитайте тези гювечета сега!-
Подготовка
20 м -
Готвене
10 м -
Готово след
30 м
СЪСТАВКИ
- 200 гр. краве сирене
- 200 гр. крехък спанак
- 100 гр. коприва
- 1 бр. връзка лапад
- 1 бр. връзка магданоз
- 1/4 бр. връзка леворда
- 1/4 бр. връзка мента
- 1 бр. връзка пресен лук
- 2 бр. стръка пресен чесън
- 80 гр. краве масло
- 4 бр. яйца
- 2 бр. гръцки питки
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. лют червен пипер
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в леденостудена вода, отцежда се и се подсушава.
СТЪПКА 2
Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Във всяко се натрошава сирене и се чуква по 1 яйце.
СТЪПКА 3
Пекът се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, като на петата минута се похлупват.
СТЪПКА 4
Маслото се загрява, гърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер.
СТЪПКА 5
Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.