ИНФОРМАЦИЯ
Есенен десерт с круши
Много интересен и оригинален десерт с круши. Страхотна рецепта за тези, които обичат плодове и шоколад.-
Подготовка
20 м -
Готвене
60 м -
Готово след
80 м
СЪСТАВКИ
- 4-6 бр. круши
- 1 бр. настъргана кора и сок от лимон
- 750 мл червено вино
- 100 гр. захар
- 1 бр. сушена люта чушка
- 1 бр. пръчка канела
- 5 бр. зърна карамфил
- 2 бр. шушулки кардамон
- 3 бр. звездовидни анасона
За шоколадовия ганаш
- 200 гр. шоколад 60%
- 200 гр. животинска сметана 35%
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Крушите се обелват. Разполовяват се по дължина и се почистват от семките. Заливат се с лимоновия сок.
СТЪПКА 2
Виното и захарта се смесват в тенджера. Загряват се на умерен огън без да завират и се разбъркват докато захарта се разтопи. Към тях се добавят всички подправки и крушите. Тенджерата се похлупва с капак. Поддържа се температура, на която виното едва да къкри. Крушите се готвят между 15 минути и 1 час в зависимост от сорта и зрелостта им. Трябва да станат меки, но да запазят целостта си и да не се разкашкват.
СТЪПКА 3
Когато са готови се изваждат внимателно, отцеждат се и се оставят да изстинат.
СТЪПКА 4
Виното се прецежда и се връща на котлона. Редуцира се докато остане 1/3 от него. Охлажда се. Когато изстине, редукцията ще се сгъсти и ще придобие консистенция на сироп.
СТЪПКА 5
Шоколадът се нарязва на ситно и се поставя в купа. Сметаната се загрява до завиране. Изсипва се върху шоколада и се оставя да постои за около минута. След това се разбърква докато се получи еднородна смес.
СТЪПКА 6
Пошираните круши да се сервират цели или на половинки, гарнирани с шоколадовия ганаш и редукцията от вино.