Мачкан (джуркан) боб

ИНФОРМАЦИЯ

Мачкан (джуркан) боб

Това традиционно ястие е едно от любимите за Бъдни вечер. Ето и как да го приготвите:
  • Подготовка

    15 м
  • Готвене

    60 м
  • Готово след

    75 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Мачкан (джуркан) боб
Мачкан (джуркан) боб

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Фасулът се изчиства, измива и накисва в студена вода за около часа, след което водата се изхвърля, налива се нова и се оставя да ври с нея около 15 минути.

СТЪПКА 2

Отново се налива чиста вода и се прибавят нарязаните на ситно лук и моркови.

СТЪПКА 3

След сваряване се посолява, отцежда се водата и докато е топъл, се мачка на каша (с вилица или специален уред, наречен джурило), сипват се олиото и червеният пипер и се наръсва с магдоз и джоджен. Яде се студен.

Хранителни Факти
Мачкан/джуркан/боб
Количество за порция
Калории 650 Калории от мазнини 468
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 52g 80%
Наситени мазнини 7g 35%
Полинаситени мазнини 26g
Мононаситени мазнини 17g
Натрий 1757mg 73%
Калий 874mg 25%
Общо въглехидрати 40g 13%
Фибри 12g 48%
Захари 5g
Протеин 11g 22%
Витамин A 215%
Витамин C 41%
Калции 10%
Желязо 26%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button