Рибник с шаран

ИНФОРМАЦИЯ

Рибник с шаран

Традицията за Никулден е, че се яде риба. Рибникът се счита за ритуал, тъй като се прави с шаран. Това ястие става много вкусно и е перфектно за празничната трапеза.
  • Подготовка

    15 м
  • Готвене

    90 м
  • Готово след

    105 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Рибник с шаран
Рибник с шаран

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в половината мазнина. Добавят се смлените орехи, мащерката, черният пипер и солта – това е плънката.

СТЪПКА 2

Шаранът се изчиства, измива и посолява, след което се пълни с готовата плънка. От брашното, киселото мляко, содата бикарбонат се замесва тестото, прибавя му се щипка сол и се разточва. Върху него се слага напълнената риба и се завива с тестото, което трябва да се оформи по рибата.

СТЪПКА 3

Могат допълнително да се направят очи, уста, перки, люспи и опашка. Намазва се отгоре с останалата мазнина и се пече във фурна – печенето продължава около 1 час и 20-30 минути при 180-200 градуса.

СТЪПКА 4

Рибникът се реже на филии и може да се поднесе и топъл, и студен.

Хранителни Факти
Рибник с шаран
Количество за порция
Калории 1760 Калории от мазнини 1197
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 133g 205%
Наситени мазнини 16g 80%
Полинаситени мазнини 76g
Мононаситени мазнини 33g
Холестерол 201mg 67%
Натрий 457mg 19%
Калий 1736mg 50%
Общо въглехидрати 71g 24%
Фибри 9g 36%
Захари 10g
Протеин 78g 156%
Витамин A 4%
Витамин C 20%
Калции 34%
Желязо 53%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button