-
Подготовка
70 м -
Готвене
45 м -
Готово след
115 м
СЪСТАВКИ
- 100 мл топличко мляко
- 10 гр прясна мая
- 1 с.л. захар
- 400 гр брашно
- 40 гр захар
- 100 гр разтопено масло
- 2 бр яйца
- 70 гр лешници
- 70 гр орехи
- 2 с.л. захар
- 2 щипки канела
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Разбъркайте в 100 мл топличко мляко 10 гр прясна мая и 1 л захар. Оставете я на топло място за 15 мин.
СТЪПКА 2
Пресейте 400 гр брашно, добавете 40 гр захар, втасалата мая, 100 гр разтопено масло и 2 разбити яйца. Омесете меко тесто. Месете го 10 мин и го сложете в метална купа, помазана с масло. Покрийте я и оставете тестото да втаса на топло за 1 час.
СТЪПКА 3
Леко запечете в сух тиган по 70 гр лешници и орехи. Третрийте ги за да паднат люспите им и ги сложете в плик. Минете няколко пъти отгоре с точилка. Включете фурната на 180 градуса. Разточете втасалото тесто на правоъгълник (примерно 30 на 50 см) и го намажете с разтопено масло.
СТЪПКА 4
Наръсете го със смес от 2 л захар и 2 щипки канела, после – и с прехите. Нарежете го на 6 еднакви ленти, а тях на еднакви квадрати. Редете ги вертикални в продълговата и подмазана кексова форма. Печете хляба около 45 мин.