Болест на пътуването – кинетоза

Какво е 'болест при пътуването'?

Кинетоза и пътуването

Световната здравна организация е обявила официално, че има болест на пътуването. Нарича се кинетоза. Засега няма единно лекарско становище за това, от какво се провокира. Някои обясняват болестта с увреждане на вестибуларния апарат, други търсят сривове в нервната система, причинени от всекидневния стрес.

Болест на пътуването - кинетоза
Болест на пътуването – кинетоза

Не са без значение и вредните навици – прекалена консумация на консервирани храни, тютюнопушене, злоупотребата с алкохол. Кинетоза настъпва, когато се наруши синхронът между възприятията за движение, идващи от очите и тези от вестибуларния апарат. Тогава пострадалият вижда, че се движи, но няма усещане за движение. Или обратното – има такова усещане, но не вижда движението.

Информацията за подобно разминаване достига до главния мозък и той я възприема като сигнал за попаднала отрова в организма. Естествената реакция е да изхвърли отровата чрез повръщане. Начин да противодействате на кинетозата е да не тръгвате на път без антихистаминов препарат. Може да си купите под формата на пластири или таблетки от аптеката.

Добре е да се доверите на препоръката на фармацефт или да ползвате рецепта от лекар, който е специалист по уши, нос и гърло. На някои хора помага и отвара от джинджифил, която се пие на малки глътки. Действието й се обяснява с факта, че парливата подправка съдържа вещества, ускоряващи преминаването на стомашното съдържимо в червата.

Вижте още ⤵️
Линия на пътуването – гледане на ръка
Сънища с пътуване

Back to top button