Храненето през великденските пости

Подгответе се за най-големия църковен празник - Великден

Какво да хапваме през великденските пости

Тази година постът започва на 27 февруари 2023 и ще продължи до 16 април 2023.

Това е период, в които човек се вслушва в своята душа, учи се да хармонира с природата , изчиства и просветлява разума си. Подготвя се духовно и физически за най-големия църковен празник – Великден. Според максимата, човекът е това, с който се храни, затова е важно вярващите да спазват и режим на хранене.

Храненето през великденските пости
Храненето през великденските пости

Първата и последната седмица са най-строги относно ограниченията. В тези дни на първо място са молитвите.

Свързани статии

В понеделник, сряда и петък може веднъж на ден да се употребява немаслена студена храна (варени зеленчуци, хляб, вода, плодове, компот). Във вторник и четвъртък веднъж на ден може да се яде немаслена гореща храна (зеленчукови каши, зърнени храни, гъби) . В събота и неделя може да се хапва два пъти на ден – на обед и вечер, да се употребяват растителни мазнини и по малко червено вино, но тези правила не важат за съботата в Страстната седмица – последната седмица от постите. Разрешава се риба само на Благовещение25 март и на Цветница.

Въпреки всичко храненето по време на Велики пости може да бъде много разнообразно. Главно е да включите своята фантазия. Плодовете и зеленчуците са неизменен спътник на постещия като източник на витамини и микроелементи. Не забравяте, че в условия на стрес (а ограниченията по време на пост са стрес за организма) най-бързо се изразходват витамините от група В.

Често се задава въпросът дали е разрешен алкохолът по време на пости. Колкото и да е странно църквата не налага такава забрана, особено за бирата. Но ако се пие алкохол, то трябва да е в много малко количество и не за “увеселение”, тъй като постът на първо място е отговорен духовен труд, способстващ за изчистването на душата.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Вкусни рецепти
Официални празници 2023
Какво да ядем по време на Великденските пости
Великден – традиции и обичаи за празника
Великден – Традицията повелява

Back to top button