Вода и сапун вместо антибактериални миещи средства

С какво да си мием ръцете?

Сапун или антибактериални средства?

Независимо от масовото разпространение на антибакетиралните средства за миене и почистване, техните предимства и безвредност за здравето оствата недоказани и до днес. През 2017 г. Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ издало постановление, забраняващо свободната продажба на антицептици.

Своята позиция представителите на контролния орган обяснили така: „Нито една компания повече няма да може да продава антибактериални миещи средства. Независимо от многобройните изследвания, производителите така и не успели да докажат,че тези съединения са безопасни за продължително ежедневно използване и са по-ефективни против инфекциите, отколкото обикновеният сапун и вода“.

Вода и сапун вместо антибактериални миещи средства
Вода и сапун вместо антибактериални миещи средства

„Присъдата“ на FDA се базира на потенциалната вреда от 19 активни съставки, използвани в битовите химически препарати. Съгласно данни на специалисти от клиниката „Мейо“ трикозанът (който се среща например в течния сапун и средствата за миене на съдове) е способен да променя хормоналния баланс при животните, допринася за развитие на устойчиви към антибиотиците организми и разрушава имунната система.

През 2008 г. било проведено изследване, съгласно което при 75% от хората (включително децата) в урината бил открит триклозан. Това показва колко широко се използва той в производството. Заради антимикробната полза, това химически съединение се добавя не само в миещите средства, но и в много други неща, включително дрехи, мебели, кухненски съдове и дори детски играчки.

Ето още няколко причини, поради които специалистите от FDA съветват да се изключат всякакви антисептици от ежедневните покупки.

Те не защитават по-добре, отколкото обикновения сапун.

Тереза Микеле, директор на Отдела за контрол на лекарствените средства на FDA, обяснила: „Потребителите смятат, че антибактериалните средства са по-ефективни за предтовратяване на разпространението на микроби, но няма научни доказателства за това, че те са по-добри, отколкото обикновеният сапун и вода. Съгласно последни изследвания, вредата от тези препарати е по-голяма, отколкото ползата“.

Потискам имунната система

Имунната система защитава организма от болести и всички искаме тя да остане здрава цял живот. Но колкото и странно да звучи, антисептиците работят против нас. Ако под ръка нямате сапун и вода, просто използвайте дезинфектиращо средство за ръце със съдържание на спирт не по-малко от 60%.

Повишават устойчивостта на бактериите

Бактериалните организми, независимо от това, че имат малки размери, се развиват, адаптират се към околната среда и се размножават, както и всички други видове. Ето защо използването на вещества, предназначени за тяхното отстраняване, има противоположен ефект. Триклозанът и подобните съединения повишават устойчивостта на микробите към антибиотиците, което в бъдеще може да създаде потенциална заплаха за човечествето поради появата на „супербактерии“.

„Хората искрено вярват, че ще започнат да боледуват по-рядко от простуда и други заболявания, ако използват антибактериални средства, коментирал Роберт Шабро, епидемиолог и председател на Асоциацията за инфекциозен контрол и епидемиология (APIC) – Но това е заблуда. Повечето подобни болести се провокират от вируси, от които е практически невъзможно да се защитим.“

Вижте още и ⤵️
Зодии, болести и лечебни растения
Отглеждаме супер бактерии

Back to top button