Всичко за татуировките

Научете повече за татуировките

Всичко за татуировките

История на татуирането

Татуировката е възникнала в далечното минало, никой не може да определи с точност кога, но се смята, че това е станало преди повече от 60 000 години.
Свидетелство за това са намерените по време на археологически разкопки в Европа: артефакти, датиращи от късния палеолит (38 000 – 10 000 пр. н . е.).

Находките имат вид на дупчещи инструменти и лули с пигмент. Възможно е да са използвани и за направата на фигури върху глинени и каменни фигури, но има сериозни основания да се смята, че са използвани и от хората със същата цел – ето какви са те – такива са откритите татуирани мумии на различни места по света.

Никой не знае кога е възникнало татуирането
Никой не знае кога е възникнало татуирането

За причините за татуиране няма много информация. Съществува теория, която го обяснява като нормален процес на естествени наранявания на кожата, с които са се свързвали определени носители като храбър воин например.

Други причини са били: ритуали, израз на принадлежност към дадена група, доказателство за социално положение или богатство, лечение, разкрасяване, спомен. Татуировката винаги има определено значение – понякога то е общо – желанието за красота и привлекателност; друг път е специфично – гаранция за преминаване в отвъдния живот.

Няма информация и за причините за татуирането
Няма информация и за причините за татуирането

Татуировките днес

В днешно време интересът към татуирането нарасна неимоверно много. Интересно е, че повечето желаещи да се татуират са жени. Татуировки се правят в специализирани студия с помощта на специална механизирана игла, която инжектира минимални количества мастило под кожата.

Татуировките са едноцветни – черни или многоцветни. Размерите на татуировките са различни от съвсем миниатюрни до изрисувани цели тела; появиха се и нови методи за татуиране по клепачите, които имитират грим. Днес татуирането се използва предимно за разкрасяване. Препоръчително е да направите татуировка през зимата, когато кожата е най-здрава, имайте предвид, че татуираното място не трябва да се излага на слънце поне три месеца, също така е много болезнено.

Трибал татуировка
Трибал татуировка

Безопасност

– насочете се към легално студио, най-добре поискайте препоръки от близки и приятели
– поинтересувайте се за здравен сертификат на човекът, който ще ви направи татуировката
– средата, в която ще се извършва тази процедура трябва да бъде стерилна
– обърнете внимание на състава на пигмента, за предпочитане е да е на растителна основа
– инструментите, които ще бъдат използвани (игли, резци и др.) трябва да са за еднократно ползване (уверете се, че са отворени/разпечатани пред Вас) или да се стерилизират при всяка употреба
– тествайте се дали не сте алергични към пигментите, които се използват

До колко татуировките са безопасни
До колко татуировките са безопасни

Рискове

– когато не са спазени изискванията за хигиена е възможно да се заразите с опасни инфекциозни заболявания – хепатит В и С, сифилис, тетанус, СПИН
– алергични реакции, обикновено към боите, които се използват. Проявява се със зачервяване и сърбеж
– инфекции – признаци на бактериална инфекция са зачервената кожа, висока температура, изтичане на течност от обработената кожа
– кожни смущения – може да се образуват грануломи – подутини
– келоиди – поява на големи белези (ако сте склонни към тях)
При поява на посочените симптоми – трябва да се консултирате задължително с лекар

Съвет

Нашият съвет е да използвате временни татуировки – има различни видове – под формата на лепенка, или изрисуване с кана. Една такава татуировка ще ви спести неприятности с родителите, а и няма опасност да ви омръзне и да трябва да се подлагате на неприятни манипулации за премахване.

Ако вие сте от читателите, които не се интересуват от етапите и рисковете при татуирането, а желаете да я премахнете ето малко информация

Премахване на татуировки

Съществуват няколко начина за премахване на татуировки:
–  чрез лазер – това е най-ефективният метод като за целта са ви необходими повече от 12 процедури. Лазерът действа чрез пулсиращата светлина, която преминава през най-горния пласт на кожата, като енергията на лазера се абсорбира от пигментацията. Тази интервенция предизвиква леко възпаление и позволява на тялото да произведе малките участъци изменен пигмент.
–  чрез дермабразио – действа чрез замразяване на татуировката и обработка с химически вещества. Възможно е да остане белег.
–  чрез хирургическо отстраняване – премахва се кожата върху, която е направена татуировката. Тази процедура задължително оставя белег.

Вижте още и ⤵️
Какъв е в леглото според тялото му
Малко известни факти за женското тяло

Back to top button