Големите компании ни лъжат

Какви трикове използват компаниите?

Големите компании ни лъжат

На всяка компания крайната цел е да ни продаде продукт, който ние първоначално не искаме да купим. Използваните от тях трикове са толкова фини, че дори и най-внимателните от нас стават жертва на тях.

Събрахме някои лъжи и трикове, на които сме изложени в магазини, кафенета, ресторанти и телевизионни реклами. Обърнете внимание на тях следващия път, когато пазарувате!

1. Безплатни порции

Със сигурност сте щастливи, когато получавате безплатна храна или хляб, когато чакате храната си в ресторант. Но всъщност, когато получите безплатно осолени фъстъци в бара, има по-голяма вероятност да купите друга напитка. И хляб ви прави достатъчно гладни, за да поръчате храна. Има и научно доказателство, че хората, които получават бонбони със сметката си, вероятно ще оставят по-голям бакшиш.

2. Оцветени храни

Цветът на храната може да се използва и за манипулиране, за да купим продукт.Производителите на портокалов сок подобряват цвета на сока, като добавят до 10% ярко оцветен сок от мандарина, както и пигмент от портокалова кора, а това не се брои с изкуствените аромати.

3. Манипулация на размера

Понякога изборът между голяма, средна или малка чаша в “Макдоналдс” не означава нищо, защото получавате почти една и съща порция кола. Друг трик, който вероятно не сте забелязали, е, че продуктите, които сте свикнали да купувате в супермаркетите, стават по-малки по размер, но цената остава същата.

4. Левият цифров ефект

Забелязали ли сте, че често цените в магазините завършват през .99? По същество няма разлика между $ 2.99 и $ 3.00, но клиентът най-вероятно ще отиде за продукт, който струва един цент по-малко. Най-лявата цифра в ценовия маркер оказва влияние върху нашето възприятие за цената и смятаме, че плащаме много по-малко за продукт с цена от 2,99 долара, отколкото за продукт с 3,00 долара.

5. Сравнение на дати за изтичане на срока

Много по-добре е да използвате сетивата си, за да определите дали даден продукт е лош, отколкото да разчитате на дата на изтичане. В някои страни, например САЩ, няма регулиране на датите на изтичане на срока. Тези дати се оставят на преценката на производителя на храната. В резултат на това много храна, която все още е добра, отива в боклука и отиваме в магазина, за да купуваме още.

6. Скрити нездравословни вещества

Днес, когато много хора са загрижени за здравословния продукт, хранителната промишленост намери начин да скрие потенциално нездравословни вещества в описанието. Захарта може да бъде скрита под различни имена: глюкоза, фруктоза, малтодекстрин, захароза и сироп. Ако сте намерили продукт с ниско съдържание на захар, това може просто да означава, че не сте го забелязали върху етикета.

7. Формати на цените на менютата

Много ресторанти премахват изцяло символите от менюто си, за да създадат илюзията, че не плащате истински пари за храната си. Налице е научно доказателство, че тази стратегия работи: клиентите в проучване на Университета Корнел харчат повече пари, когато имат меню в цифров формат, отколкото когато цифрите са предхождани или последвани от знак за долар.

8. Заблуждаващи реклами

Знаете ли, че те всъщност заснемат автомобилни реклами без реални автомобили, вместо това използват батерии за задвижване на автомобили? Много от онова, което виждаме в рекламата, е лъжа: използва се лепило вместо мляко в рекламите на зърнени храни, сапунът се използва за създаване на мехурчета в напитките и глицеринът се използва, за да изглежда продуктите пресни, студени и мокри.

9. Нула калории

Чудили ли сте се някога как изобщо напитка, освен водата, може да съдържа абсолютно никакви калории? Когато видите на опаковката “Нула калории”, това може да означава, че продуктът съдържа по-малко от 5 калории, което официално е разрешено в САЩ.

10. Принципът на недостига

Принципът на недостига е известен психологически феномен: когато продуктът се възприема като ограничен в наличност, той става по-привлекателен. Помислете за това следващия път, когато видите знак “Ограничено количество” – проверете дали продуктът е там още при следващото посещение в магазина.

Бонус

За съжаление, най-безопасната напитка за поръчка в бар е бутилираната бира. Барманите може да използват трикове като наливат в чашата ви по-малко от цялото количество бира или по-малко алкохол във вашия коктейл или дори предлагане на по-евтина марка вместо по-скъпата, която сте поръчали. Повечето хора няма да могат да открият разликата така или иначе.

Back to top button